Nedjelja, 29. rujna 2024.

VIJEĆNICI SUGLASNI Grad pedijatru nudi 13.200 eura godišnje i financiranje stanarine

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice razmatran je problem nedostatka specijalista pedijatrije u gradu, što ugrožava kontinuitet specijalističke zdravstvene zaštite za predškolsku djecu.

Kao odgovor na ovaj problem, vijećnici su usvojili program mjera osiguravanja specijalističke zdravstvene zaštite.

Program je osmišljen kako bi potaknuo zapošljavanje i zadržavanje specijalista pedijatrije na neodređeno, puno radno vrijeme u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Mjere unutar programa uključuju poticajnu naknadu od 13.273 eura godišnje i sufinanciranje troškova najamnine do 500 eura mjesečno za one specijaliste koji nemaju nekretninu u vlasništvu u Koprivnici.

– Pravo na ostvarivanje mjera iz ovog programa mogu ostvariti isključivo doktori medicine specijalisti pedijatrije koji su zaposleni na neodređeno, puno radno vrijeme u specijalističkim ordinacijama u sastavu Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici, i to na način i pod uvjetima propisanima ovim programom – objašnjeno je.

Program predviđa jasne procedure za podnošenje zahtjeva, evaluaciju te sklapanje ugovora s korisnicima mjera.

Spomenimo i da Grad također zadržava pravo obustave isplata u slučaju promjena ili prekida radnog odnosa korisnika, a sve u cilju osiguranja kontinuirane i dostupne zdravstvene zaštite za najmlađe stanovnike grada.

Vijećnik Goran Pakasin mišljenja je kako ova mjera nije dugoročna te da će liječnici otići u druge gradove gdje će naknade biti veće. Gradonačelnik je odgovorio kako je ova mjera donijeta u dogovoru sa Županijom.

– Taj isti iznos ili sličan njemu imaju Križevci i Đurđevac jer smo se tako dogovorili. Ono što se je pojavilo kao problem u koprivničkoj bolnici, ali i ostalim bolnicama je to da ljude više nije sprečavala ni plaćena specijalizacija da ostanu. Događa se nešto, a kako će se to riješiti, ostavljam ljudima koji su zaduženi za to. Ovo je nama prezentirano kao maksimum i da na taj način možemo pomoći, i mi smo to prihvatili – zaključuje gradonačelnik Jakšić.

Slušaj uživo
zatvori