Srijeda, 2. listopada 2024.

Stiže stroži pravilnik za smještaj stranih radnika. Piletić: Poslodavci će morati osigurati humanije uvjete

Nakon što je ovih dana buru u javnosti podigla najava zabrane smještaja stranih radnika u stanovima bez odobrenja velike većine suvlasnika zgrade, država je odlučila tim istim radnicima osigurati kvalitetnije uvjete boravka.

Kako će to točno izgledati još uvijek nije poznato, no ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić dao je naslutiti da će pod povećalom biti poslodavci, među kojima ih je prilično i na području Podravine i Prigorja.

Kako prenosi HRT, govoreći na gospodarskoj konferenciji o izmjeni Zakona o strancima, Piletić je najavio definiranje uvjeta smještaja strane radne snage. Spomenuo je nehumane uvjete u kojima strani radnici žive te objasnio da nema smisla da za smještaj sezonskih radnika imamo kriterije i standarde, a za smještaj strane radne snage nemamo propisane normative.

Izvor: Vlada RH

– Ministarstvo unutarnjih poslova donijet će pravilnik koji će regulirati standarde smještaja stranih radnika u Hrvatskoj – najavio je ministar Piletić.

Dodajmo i kako će ministarstvo produljiti stranim radnicima dozvole za boravak i rad na tri godine.

‘Stranci nisu spustili cijenu rada’

Ministar je rekao i da strani radnici nisu snizili cijenu rada u Hrvatskoj jer prosječna plaća raste iz mjeseca u mjesec.

– Strana radna snaga nije snizila cijenu rada u Hrvatskoj, već je odgovorila na sve izazove hrvatskog gospodarstva – kazao je Piletić.

Prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje, u Hrvatskoj su trenutno zaposlene oko  143.000 stranih radnika, od kojih gotovo 12.000 dolazi iz europskih zemalja, dok  je gotovo polovica preostalog broja iz susjednih zemalja, najviše iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije. U posljednjih nekoliko godina zabilježen je porast radnika iz azijskih zemalja, a prednjače Nepal, Indija i Filipini.

Strani radnici čine osam posto ukupne radne snage.

Slušaj uživo
zatvori