Nedjelja, 29. rujna 2024.

LOŠE BROJKE Evo koliko je liječnika u 10 godina iselilo iz Hrvatske i što je ključni razlog

Hrvatski zdravstveni sustav suočava se s ozbiljnim izazovima u pogledu održivosti i mogućnosti pružanja primjerene zdravstvene skrbi.

U posljednjih 10 godina iz Hrvatske je iselilo 1.214 liječnika, što je značajan gubitak za nacionalni zdravstveni sustav. Ključni razlozi za odlazak liječnika su loše upravljanje i organizacija zdravstvenog sustava, što je čak prevagnulo nad profesionalnim aspiracijama liječnika.

Istraživanje sociologa Ljiljane Pintarić i Drage Župarić-Iljića, objavljeno u časopisu Migracijske i etničke teme, otkriva da je loša organizacija sustava, zajedno s negativnim institucionalnim praksama poput korupcije i klijentelizma, primarni motiv za odlazak liječnika iz zemlje. Ovi čimbenici stvaraju atmosferu nezadovoljstva i otežavaju rad u sustavu, dodatno potičući iseljavanje, prenosi Poslovni.hr.

Loši međuljudski odnosi

Među iseljenim liječnicima, mnogi su istaknuli loše međuljudske odnose, često povezane s pretjeranom politizacijom struke i pojavom mobbinga, kao značajan razlog za odlazak. Također, izražena je zabrinutost zbog nepotizma, što dodatno narušava profesionalne odnose i onemogućava napredovanje na temelju zasluga.

S obzirom na ove izazove, autori istraživanja naglašavaju potrebu za hitnim izmjenama u zdravstvenim i obrazovnim politikama kako bi se ublažile posljedice iseljavanja i očuvala kvaliteta zdravstvene skrbi.

Bez ulaganja u obrazovanje, usavršavanje i zadržavanje liječnika, Hrvatska se suočava s rizikom daljnjeg pogoršanja zdravstvenog sustava, što bi moglo dovesti do ozbiljnih posljedica za građane i cjelokupni sustav zdravstvene zaštite.

Slušaj uživo
zatvori