Nedjelja, 29. rujna 2024.

Gradit će se novi Dom zdravlja, pogledajte kako će izgledati

Potpisan je ugovor za izvođenje radova na uklanjanju dijela zgrade, za izgradnju dviju novih zgrada te energetsku obnovu postojećih dviju zgrada Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije u Križevcima.

Projekt, koji je najveći u povijesti Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, financira Koprivničko-križevačke županije kao osnivač. Radovi će biti podijeljeni u tri faze, od kojih svaka traje 12 mjeseci, s očekivanim završetkom unutar 36 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

– Projektom će se pridonijeti značajnoj kvaliteti zdravstvene zaštite s obzirom na to da su pojedini dijelovi i prostorije potpuno neadekvatni, osvježit će se dosadašnja vizura grada, a isto tako vjerujemo da će djelatnici biti zadovoljniji te ugodnije obavljati svoje svakodnevne poslove u novim, modernim i prilagođenim prostorima – ističu u Županiji.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Ravnateljica Mirjana Hanžeković istaknula je da će projekt značajno unaprijediti kvalitetu zdravstvene zaštite u Križevcima.

– Ono što se svakako može zaključiti da ulaganje u pojedine postojeće zgrade nije isplativo, primjerice sadašnja zgrada dentalnih ordinacija u potpunosti se uklanja, na navedenom prostoru podiže se zgrada u čijim prostorijama prizemlja će se nalaziti radiološka djelatnost dok će na katu biti smještene dentalne ordinacije i dentalni laboratorij. Zgrada gdje su trenutno smještene prostorije fizikalne djelatnosti, patronažne službe, radiološke djelatnosti, ginekološka ordinacija i oftalmološka ordinacija u potpunosti se uklanja, dok se na postojećim prostorima gradi također nova zgrada, s funkcionalnim prostorijama, gdje će se smjestiti nabrojene djelatnosti te uz iste, smjestit će se i medicina rada i sporta i  laboratorijska djelatnost, dok će se dio postojećih zgrada ukloniti te osloboditi prostor za gradnju novoga parkinga za djelatnike Doma zdravlja kao i pacijente – pojašnjava ravnateljica.

Snimio Tomislav Matijašić.

Također, ističe kako se u potpunosti uklanjaju zgrade koje datiraju iz 60-ih godina.

– Neke od tih zgrada su montažne zgrade, takozvane “marlesice” koje imaju svoj vijek trajanja te ulaganje u njih ne da nije ekonomično, nego jednostavno nije održivo. S obzirom na postojeće potrebe pristupilo se u potpunosti izgradnji novih zgrada, koje će biti ekonomičnije, funkcionalnije te u svim segmentima u potpunosti prilagođene ekološki obnovljivim izvorima energije, od solarnih elektrana pa sve do sustava upravljanja otpadnim vodama – ističe.

Tijekom izvođenja radova, pacijentima će biti osigurana neprekinuta zdravstvena zaštita, a građani se mole za razumijevanje zbog privremenih neugodnosti.

– Županija nastavlja ulagati u zdravstveni sustav, ne samo kroz infrastrukturne projekte, već i kroz programe za zadržavanje liječnika, kao što su sufinanciranje stambenih kredita i stipendije za deficitarne medicinske struke – zaključili su iz Županije.

Ugovor su potpisali ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, Mirjana Hanžeković, te članovi Uprave tvrtke Radnik d.d., Mario Biljan i Ana Habijanec. Ukupna vrijednost radova iznosi 7.816.355,14 eura s PDV-om.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Slušaj uživo
zatvori