Srijeda, 2. listopada 2024.

Županija pri dnu po broju turističkih noćenja. Sočev: Naši kapaciteti puni su Ukrajinaca i građevinaca

Hrvatska turistička zajednica ovih je dana objavila podatke o ostvarenom broju noćenja na području cijele države, prema kojima je naša županija na predzadnjem mjestu.

Od siječnja do srpnja Koprivničko-križevačka županija bilježi 11.775 dolazaka i 27.593 noćenja, dok je posljednja Virovitica na 9.998 odnosno 20.891.

Istra je daleko na prvom mjestu, no radi bolje usporedbe, kao primjer iz susjedstva navodimo Varaždinsku županiju koja je imala 59.878 dolazaka i 138.887 noćenja. Spomenimo i da susjedi imaju više od 5.000 registriranih ležajeva od čega u hotelima/hostelima gotovo 1.500.

Treba reći kako u brojke dolazaka ne ulaze jednodnevni dolasci ljudi na razne manifestacije, poput Špancirfesta, Renesansnog festivala, Spravišća ili Picokijade, već samo oni registrirani, što uglavnom znači prijavu noćenja.

Kako doznajemo u Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije, ovakva situacija dobrim se dijelom može zahvaliti nepostojanju iskoristivih kapaciteta za iole ozbiljnije grupne posjete. Konkretno, za organizirani posjet na bazi jednog autobusa s noćenjem, odredište mora moći na istome mjestu odjednom smjestiti pedesetak ljudi.

Istina, postoje primjeri smještaja u više manjih, dislociranih smještajnih jedinica, no takva praksa uglavnom se provodi na etabliranom i razvijenom turističkom području.

Hotele, zapravo, nemamo

Problem je što Koprivničko-križevačka županija trenutno nema dovoljno hotelskih kapaciteta. Hotel Kalnik se preuređuje, dok su u hotelu Picok u Đurđevcu te hotelu Podravina u Koprivnici smještene izbjeglice iz Ukrajine, uz radnike na gradilištima, a oni se ne broje u turiste, kazala nam je pomoćnica direktora županijske TZ Kristina Sočev.

– U hotelu Podravina i Picok smještene su izbjeglice iz Ukrajine, dok nam je hotel Kalnik u rekonstrukciji. Samim time na području naše županije skoro da i nemamo hotelskih kapaciteta. Djelomično se popravila situacija otvaranjem hostela Skitnica, no to još uvijek nije dovoljno. Treba imati na umu i da jedan dio smještajnih kapaciteta na području naše županije koriste i strani radnici koji se isto tako ne ubrajaju u statistiku – dodala je.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije kapacitete pokušava nadomjestiti sufinanciranjem troškova otvaranja i preuređenja privatnih kuća za odmor iz vlastitog proračuna, no dva, tri kreveta tu i tamo tek su vatrogasna mjera za pojedinačne dolaske.

– Turistička zajednica i ove godine je, četvrtu godinu zaredom, raspisala Javni poziv te je odobrena financijska potpora za unapređenje kvalitete smještajnih kapaciteta na području naše županije za ukupno 39 korisnika. Na temelju ove potpore kroz četiri godine registrirano je 29 novih objekata, ali tu prvenstveno govorimo o objektima koji su registrirani za manji broj turista odnosno u prosjeku četiri ležaja po objektu. Uz ovu potporu, županijska turistička zajednica isto tako isplaćuje i subvencije putničkim odnosno turističkim agencijama za organizirani dolazak turista na području naše županije kroz koje od prošle godine sufinanciramo i dio troška ostvarenog noćenja u našoj županiji, a sve s ciljem povećanja broja dolazaka i noćenja – kazala nam je Sočev.

Iz županijske Turističke zajednice dobili smo i ukupan broj trenutno registriranih kreveta po kategorijama, kojih je 1.429, uz podsjetnik kako je dobar dio smještajnih kapaciteta rezerviran jer ga, kako smo naveli, koriste radnici i izbjeglice.

Koprivničko-križevačka županija

KATEGORIJA

BROJ KREVETA

APARTMAN

81

HOSTEL

88

HOTEL

224

KAMP ODMORIŠTE

20

KUĆA ZA ODMOR

75

KUĆA ZA ODMOR (VIKENDICA)

116

LOVAČKI DOM

38

OBJEKT ZA ROBINZONSKI SMJEŠTAJ

16

OBJEKT NA OPG-U (SELJAČKOM DOMAĆINSTVU)

74

OBJEKTI U DOMAĆINSTVU

278

ORGANIZIRANO KAMPIRANJE

165

PANSION

47

PLANINARSKI DOM

33

PRENOĆIŠTE

41

SOBA ZA IZNAJMLJIVANJE

119

STAN ZA ODMOR (VIKENDICA)

6

STUDIO APARTMAN

8

UKUPNO

1.429

Izvor: TZ Koprivničko-križevačke županije

Hotel Podravina
Hotel Kalnik / Izvor: YouTube
Hotel Picok
Slušaj uživo
zatvori