Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Medicinski tehničar Robert Siladi malu sredinu zamijenio Londonom: Jedna prometna nesreća odredila je moj životni poziv

Robert Siladi, 26-godišnji prvostupnik sestrinstva iz Križevaca, hrabro je prešao iz male hrvatske sredine u dinamičan život Londona gdje sada radi kao medicinski tehničar.

Njegova priča je fascinantna kombinacija osobnih i profesionalnih iskustava koja ga čine posebnim u svojoj struci.

Od Križevaca do Londona

– Vrlo rano sam shvatio da su Križevci premali za mene – priznaje Robert.

Inspiriran stranim serijama, filmovima, ali i sestrinim putovanjima, Robert je znao da će jednog dana napustiti rodni grad.

– Posebno me motivirala moja starija sestra Martina koja je putovala dok sam bio dijete, a kasnije se preselila u Kanadu. Tijekom pet godina srednje medicinske škole svakodnevno sam putovao vlakom u Koprivnicu i često bih susretao interrail putnike s velikim ruksacima. Vidio sam skupine prijatelja i solo putnike, ponekad bih s njima razgovarao i slušao njihove priče o putovanjima, što mi je proširilo način razmišljanja. Sada kada sam napokon tamo gdje sam oduvijek htio biti, osjećam se sigurno da sam na pravom mjestu u pravo vrijeme te sam neizmjerno zahvalan svima koji me podržavaju – priča.

Privatna arhiva.

Prometna nezgoda odredila njegovu karijeru

Zanimljivo je kako je Robertov životni put prema sestrinstvu započeo u djetinjstvu, kada je sa samo devet godina doživio prometnu nesreću.

– Na putu kući iz škole imao sam prometnu nezgodu u kojoj je auto naletio na mene i zadobio sam blage ozljede. Ono što je nevjerojatno jest da je hitna pomoć naletjela na mjesto nezgode za manje od dvije minute kada se tim vraćao u bazu. Ta me nesreća popratila sa srećom i naučila koliko je važno pomagati drugima. Tada sam osjetio moć u pomaganju i dobio želju da budem dio te profesije. Kada je došlo vrijeme da odaberem svoju budućnost, medicinska struka bila je moj prvi izbor jer sam znao da ću imati osiguran posao i razne mogućnosti za razvoj – prisjeća se.

Izazovi i prednosti rada u hitnoj pomoći i bolnicama

Robertova karijera u sestrinstvu započela je u Zagrebu gdje je radio na različitim odjelima i jedinicama nekoliko bolnica. Međutim, pravi zaokret dogodio se 2018. godine kada se prijavio za sezonski posao u hitnoj pomoći u Novalji.

– Proveo sam nekoliko godina radeći u Zagrebu na raznim odjelima i jedinicama u nekoliko bolnica. Tražio sam se u struci i težio doseći zlatni standard. Prijavio sam se na sezonu hitne pomoći u Novalji, što mi je promijenilo život. Tada sam pronašao smjer u kojem želim ići. Terenski rad u usporedbi s bolničkim potpuno je drugi svijet. Pristup je drugačiji, treba biti domišljat, brz i spretan s malo opreme i sredstava. Tu dolazi i dodatni napor tijekom ručne mobilizacije unesrećenih, a postoji i visok rizik za osobne nezgode, uz nepovoljne vremenske uvjete – objašnjava.

Privatna arhiva.

Unatoč izazovima, Robert je zavolio oba aspekta svog posla i prilagodio se različitim uvjetima rada. Danas, u Londonu, njegova svakodnevica uključuje niz zadataka, od sigurnosnih provjera do specifičnih pretraga i intervencija. Svaki dan donosi nove izazove i prilike za profesionalni razvoj, a Robert nastoji maksimalno iskoristiti svaku priliku za učenje.

Robert ističe značajne razlike između hrvatskog i engleskog zdravstvenog sustava.

– Razlike su značajne, i to prvenstveno u metodama rada. Iako još imam mnogo toga za naučiti, neke od ključnih razlika zbog kojih sam izabrao UK su šire kompetencije, razni putevi i prilike za osobni i timski napredak, fleksibilnost u smjenama, specijalizacije i težnja ka izvanrednoj skrbi – ističe.

Pandemija COVID-19 kao najveći profesionalni izazov

Jedan od najtežih trenutaka u Robertovoj karijeri bio je tijekom pandemije COVID-19. Kao i mnogi, suočio se s nepoznanicama i ograničenjima, ali i s izazovima rada u intenzivnoj skrbi.

– To je bilo razdoblje puno ograničenja i nepoznanica, a i vrijeme iznenadnih potresa. Međutim, upravo tada sam započeo svoje iskustvo u intenzivnoj skrbi, što mi je otvorilo mnoga vrata. Potrudio sam se obaviti posao najbolje što sam mogao, naučiti što više i ne nositi teške misli sa sobom izvan posla – prisjeća se.

Privatna arhiva.

Dotakli smo se i pozitivnih i negativnih strana posla.

– Biti medicinski tehničar je izuzetno izazovan i uzbudljiv posao koji zahtijeva predanost i volju. Ponekad je teško uvijek biti nasmijan i na 100 posto. Postoje teške i lakše smjene. Neke od prednosti su stabilan posao i sigurnost zaposlenja na globalnoj razini, nezamjenjivost i značaj posla, velika raznolikost u radu te mnoge mogućnosti za profesionalni razvoj. Mane mogu biti fizički i emocionalni stres, dugo radno vrijeme i nepravilni rasporedi, izloženost bolestima i ozljedama, mogućnost sagorijevanja. Sve ovisi o mnogim faktorima, od pojedinca do okoline. Vjerujem da se zlatni standard može postići uz upornost bez gubitka nade i odustajanja – govori.

Putovanja kao bijeg i obnova duha

Osim profesionalnih postignuća, Robert je strastveni putnik.

– Za mene je putovanje sloboda, bijeg od svakodnevice i prilika za obnovu duha i tijela – kaže.

Privatna arhiva.

Njegova putovanja po svijetu, od Maroka do Skandinavije, donijela su mu ne samo nova iskustva, već i bolje razumijevanje različitih kultura i poboljšanje jezičnih vještina. Naučio je cijeniti svoje korijene i stekao praktične životne vještine.

– Naučio sam biti snalažljiv, prilagodljiv i spontan. Stekao sam bolje razumijevanje različitih kultura i tradicija, poboljšao svoj pristup ljudima, unaprijedio znanje stranih jezika i otvorio se učenju jednostavnih riječi drugih jezika. Proširio sam spektar razmišljanja i odbacio mnoge predrasude. Naučio sam cijeniti svoje korijene, stekao praktične životne vještine, naučio kako balansirati novac i prioritizirati potrebe – dodaje.

Iako ima mnogo ideja za budućnost, Robert se najviše fokusira na sadašnjost.

– Motivira me želja za dugovječnošću i zdravim duhom, inspiriran sam pričama i dokumentarcima o prekrasnim destinacijama i kulturnim raznolikostima koje želim istražiti. Rad u intenzivnoj jedinici svakodnevno me podsjeća da život treba živjeti punim plućima i maksimalno iskoristiti svaku priliku koja nam je dana – zaključuje Robert.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Slušaj uživo
zatvori