Nedjelja, 6. listopada 2024.

I umirovljenici pod ovrhama, poznato je za što najviše duguju

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ovrha na mirovine je u srpnju bilo oko 18.000 i to najviše zbog kredita i režija.

Umirovljenici duguju i za uzdržavanje te ostale tražbine, ali dobra vijest je da je ovrha čak 15 posto manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine. S obzirom na ukupan broj od oko 1,2 milijuna korisnika, riječ je o relativno malom udjelu “blokiranih” umirovljenika, piše Mirovina.hr.

– Umirovljenici najviše duguju za kredite, režije te ostale financijske obveze i zaduženja. Takvih ovrha u srpnju je bilo 16.178, dakle velika većina. Provedeno je i 1.587 ovrha po osnovi zakonskog uzdržavanja i uzdržavanja djece te 333 ovrhe u korist fizičkih osoba koje se u pravilu odnose na naplatu ostalih vrsta tražbina. Ipak, ukupni broj ovrha se smanjio u donosu na prošlu godinu, pokazuju podaci HZMO-a – donosi Mirovina.hr.

Prema podacima FINA-e, blokiranih umirovljenika je više.

– Evidenciju u HZMO-u vode prema broju provedenih ovrha, a ne prema broju korisnika. Broj ovršenih korisnika je u pravilu manji od broja ovrha, s obzirom na to da jedan korisnik može imati više ovrha. Blokirane račune zbog dugovanja ima ukupno 204.000 hrvatskih građana. Među njima je više od 30.000 umirovljenika, a korisnici mirovina u blokadi su neprekidno više od šest godina, a s kamatama u prosjeku svaki od njih duguje oko 31.000 eura. Uz to, oko 49.000 umirovljenika prijavilo je mirovinu kao zaštićeno primanje – zaključuju.

Slušaj uživo
zatvori