Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

SVJETSKI JE DAN KOMARACA Evo kako si pomoći u borbi protiv dosadnih letećih beštija

Svjetski je dan komaraca, a obilježava se kako bi se podsjetilo na značajno otkriće britanskog liječnika Ronalda Rossa koji je 1897. godine otkrio da ženke komaraca roda Anopheles prenose uzročnika malarije među ljude.

Ovo otkriće bilo je ključno za razumijevanje i borbu protiv malarije, a Svjetski dan komaraca od tada se svake godine obilježava diljem svijeta.

Komarci su danas poznati kao najsmrtonosnije životinje na svijetu jer prenose brojne zarazne bolesti poput malarije, denga groznice, žute groznice, Zika virusne infekcije i drugih. Ove bolesti godišnje uzrokuju smrt približno milijun ljudi, dok se oko 700 milijuna ljudi zarazi, što predstavlja gotovo desetinu svjetske populacije.

Suzbijanje

Upravo zbog toga važno je suzbijanje komaraca.

– Suzbijanje komaraca za cilj ima sprečavanje pojave zaraznih bolesti, smanjenje kožnih problema – urtika, eritema, alergijskih promjena nastalih ubodima komaraca i sekundarnih infekcija te smetnji pri normalnom odvijanju svakodnevnih aktivnosti. Budući da s porastom temperature zraka očekujemo početak aktivnosti komaraca potrebno je suzbijanje komaraca provoditi energično i pravovremeno, prvenstveno sanitacijskim mjerama u okolišu – rekla je doktorica Danijela Pinter.

U Europi, uključujući Hrvatsku, posljednjih godina bilježi se porast broja slučajeva bolesti koje prenose komarci, osobito infekcije virusom Zapadnog Nila i Usutu virusna infekcija (USUV).

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, do 14. kolovoza 2024. godine, na području Europe zabilježen je 151 slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila. Ovi virusi, porijeklom iz Afrike, sada su stalno prisutni u Europi i predstavljaju ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju, piše NZJZ Andrija Štampar.

Doktorica Pinter savjetuje sanitacijske mjere u okolišu za smanjenje populacije komaraca:

  • uređivanje zapuštenih zelenih površina, održavanje potoka i kanala oborinskih voda,  uklanjanje obraštaja, redovito održavanje poljoprivrednih površina
  • redovito uređenje ekonomskih dvorišta; uklanjanje korova, obraštaja i raznog ambalažnog neupotrebljavanog materijala, zabrana nagomilavanja krutog glomaznog otpada
  • saniranje i redovito pražnjenje septičkih jama
  • ulice, trgovi, javna i privatna dvorišta, kuće i njihove okućnice, otkriveni tereni i njihovi pripadajući dijelovi trebaju se održavati na takav način da oborinske vode ili vode drugog podrijetla mogu otjecati bez mogućnosti da stvaraju stagnaciju ili baruštinu
  • u okruženjima gdje žive i borave ljudi; terase, vrtovi, parkovi i drugo, treba izbjegavati nakupljanje vode uklanjajući svaku vrstu potencijalnog recipijenta za razvoj larvi komaraca kao npr. kante, kantice, bačve, posude…
  • u vrtovima i dvorištima mjesta gdje se nakuplja kišnica treba pregledavati, a posude u kojima se nakuplja voda kao tanjurići ispod vaza za cvijeće, posude iz kojih životinje – domaći ljubimci piju vodu, treba periodički prazniti i čistiti
  • fiksne recipijente za vodu kao npr. kade, bačve i posude za zalijevanje vrtova, treba pokriti s pokrovima od plastike ili sličnog nepromočivog materijala ili mrežom protiv komaraca
  • sve spremnike i ostale materijale (npr. plastične folije) treba odlagati na način da se izbjegne nakupljanje kišnice
  • sve eventualne spremnike vode treba pravilno i čvrsto zatvoriti poklopcem

Također, dotakla se i kemijskih larvicidnih i adulticidnih tretmana koji su nadopuna sanitacijskim mjerama u okolišu.

– Larvicidnim tretmanima se kemijskom metodom upotrebom insekticida uništavaju legla komaraca u prirodnim i umjetnim nakupinama vode. S larvicidnim tretmanom koji se provodi svake godine treba započeti kada su stvoreni pogodni vremenski uvjeti koji omogućuju biološki razvojni ciklus komaraca od larve do adulta. U ovisnosti o vremenskim uvjetima larvicidno suzbijanje komaraca treba se provoditi od ožujka do kraja listopada – pojašnjava doktorica Pinter.

Što se tiče adulticidnog tretmana, on je u svakodnevnom govoru poznat kao “zaprašivanje” iako je najčešće riječ o metodi zamagljivanja.

– Tim tretmanima suzbijaju se odrasle leteće jedinke. Ukoliko se provede adulticidno suzbijanje, a prethodno nisu uklonjena ili larvicidno tretirana legla, iz njih će možda već sutra, ovisno o razvojnom stadiju ličinki, izaći nove generacije letećih jedinki. Provođenje adulticidnog tretmana predstavljaju nadopunu larvicidnog tretmana, a nikako osnovnu metodu u suzbijanju komaraca – zaključuje Pinter.

Slušaj uživo
zatvori