Ponedjeljak, 7. listopada 2024.

KRAJ TOPLINSKOG VALA Slijedi drastična promjena vremena, moguća tuča te olujni udari vjetra

Zadnji je dan toplinskog vala. Zbog velike promjene vremena i vrlo velike vjerojatnosti mjestimičnih olujnih nevremena DHMZ je objavio i posebno priopćenje.

No, krenimo redom. Cijelu Hrvatsku danas očekuje pretežno sunčano vrijeme, no već popodne su u unutrašnjosti mogući pljuskovi. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 34 i 37 °C.

Od sutra promjenjivije i nestabilnije u cijeloj zemlji. DHMZ za sutra je objavio upozorenje na opasnost od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu. Obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak.

– Iako se dobrodošla oborina očekuje posvuda, bit će neravnomjerno raspoređena. Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča te olujni udari vjetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava – kažu iz DHMZ-a.

Iako mnogi zasigurno željno iščekuju završetak ovog toplinskog vala, zbog moguće pojave grmljavinskih nevremena iz DHMZ-a savjetuju da ih se redovito prati i postupa prema preporukama nadležnih službi kako bi ostali sigurni.

– U nedjelju i ponedjeljak u unutrašnjosti promjenjivo i nestabilno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i jače izraženima, praćenim i obilnom oborinom. U utorak smirivanje, a još malo kiše može pasti uglavnom u prvom dijelu dana. U ponedjeljak i utorak svježije – prognozirao je pak za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

Od srijede će biti ponovno sunčanije, stabilnije i vruće – dakle, ljetu još nije kraj.

Slušaj uživo
zatvori