Srijeda, 2. listopada 2024.

FOTO: ĐURĐEVAČKI VINARI PROSLAVILI BARTOLOVO Lacković: Dogodine ćemo imati Županovo vino!

Na ovogodišnjem Bartolovu na imanju Vinarije Divjačko na predjelu zvanom Pesji rep, održala se tradicionalna proslava blagdana sv. Bartola te postavljanje klopoteca, a u organizaciji Udruge voćara i vinogradara Đurđevac.

Proslava je započela predavanjem za vinare i vinogradare nakon koje je slijedilo druženje uz zakusku i tamburašku glazbu. Vrhunac Bartolova na Pesjem repu bilo je pokretanje klopoteca koji bi trebao štititi vinograde od najezde čvoraka. Ujedno se time označio kraj radova u vinogradu, kao i najavila skorašnja berba grožđa.

Vlasnik imanja Božo Divjačko komentirao je događaj:

– Organizirali smo postavljanje klopoca koji tjera čvorke i daje grožđu mira. Ovo je početak Bartolova, vinske godine, uz malo predavanje za vinogradare, a tu je i zakuska, glazba i prigodni domjenak u povodu Bartolova. Zahvaljujem udruzi koja je sve organizirala – kazao je.

Program je po starinskom običaju i na izvornom podravskom dijalektu vodio nenadmašni Matija Vogrinčić dok su se prisutnima još obratili Marijanko Ređep, predsjednik Udruge voćara i vinogradara Đurđevac te saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

Proslava Bartolova se svake godine održava kod vinogradara čije je vino izabrano kao gradonačelnikovo vino, što je ove godine ono Vinarije Divjačko, a Lacković je obećao da će dogodine imati i županovo vino:

– Što se tiče domaćina, imao je zaista najbolje vino, ocijenjeno je po bodovima i zasluženo je proglašeno gradonačelnikovim vinom. Žalio mi se da je trebalo biti županovo vino, jer ima daleko najveću ocjenu, pa mu ja garantiram da nagodinu bude i županovo vino. Živjeli! – dodao je Lacković.

Kako je bilo na proslavi Bartolova u Vinariji Divjačko na Pesjem repu, pogledajte u fotogaleriji.

Pripremio Božidar Kovač.

 

Slušaj uživo
zatvori