Ponedjeljak, 7. listopada 2024.

Vraća se obvezni vojni rok. Anušić: Počinje 1. siječnja, trajat će dva mjeseca, ušteda u proračunu nema

Obvezno služenje vojnog roka vraća se u Hrvatsku i to s prvim danom nove godine, kazao je za RTL televiziju resorni ministar Ivan Anušić.

Kako je rekao, vojni rok trajat će dva mjeseca, a cijela procedura počinje 1. siječnja.

– Nastavljamo s onim što smo već komunicirali s javnošću. Povećali smo plaće vojnicima, dočasnicima i časnicima, a njihova materijalna prava su dodatno unaprijeđena – rekao je uvodno.

Dodao je kako ministarstvo nastavlja s opremanjem i modernizacijom Oružanih snaga, prema dogovorima sa saveznicima u NATO-u.

– Cilj nam je imati snažnije i kvalitetnije Oružane snage. Razgovarali smo s ministrom financija i zaključili da nema prostora za štednju u opremanju i modernizaciji. To je stav Vlade, jer trenutne sigurnosne okolnosti ne dopuštaju smanjenje ulaganja – istaknuo je.

Vojni rok nikad nije ukinut

Podsjećamo kako Hrvatska nikad nije ukinula, već samo suspendirala obvezno služenje vojnog roka i to 2008. godine. Nakon napada Rusije na Ukrajinu, brojne europske zemlje, uključujući i Hrvatsku, najavile su povratak obveznog služenja vojnog roka.

Sinj, Knin i Požega često se spominju kao mjesta za služenje vojnog roka. Trenutno svake godine između 17.000 i 18.000 mladića postaju punoljetni te će biti obveznici služenja. Među njima, određeni broj će morati proći obuku, dok manji dio neće zadovoljiti na liječničkom pregledu. Neki će zbog priziva savjesti ili drugih razloga izbjeći vojnu uniformu, te će umjesto toga odabrati civilno služenje vojnog roka. Procjene Ministarstva obrane pokazuju da će u prvoj godini, odnosno 2025., obveznu obuku proći između 4.000 i 4.500 ročnika, raspoređenih u četiri do pet poziva tijekom godine.

Slušaj uživo
zatvori