Srijeda, 2. listopada 2024.

HZZ Raste nezaposlenost na području sva tri grada, ali i potražnja za radnicima

Hrvatski zavod za zapošljavanje izvijestio je o rastu nezaposlenosti na području sva tri grada.

Kako navode, krajem srpnja na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano je 1.426 nezaposlenih osoba. U odnosu na lipanj to je 90 nezaposlenih osoba ili 6,7 posto više.

– U odnosu na prethodni mjesec u svim ispostavama je evidentiran rast broja nezaposlenih
osoba i to u Đurđevcu za jednu osobu ili 0,3 posto, u Koprivnici za 20 osoba ili 2,3 posto te u Ispostavi Križevci za 69 osoba ili 68,3 posto – javili su iz HZZ-a.

Izvor: HZZ

U obrazovnoj strukturi nezaposlenih osoba najbrojnije su osobe sa završenom srednjom
školom za zanimanja u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike (394 osobe ili
27,6 posto), zatim slijede osobe sa završenom srednjom školom u trajanju od četiri i više godina (315 osoba ili 22,1 posto) te osobe sa završenom osnovnom školom (252 osobe ili 17,7 posto).

Slobodno 447 radnih mjesta

Područni ured Križevci evidentirao je i 447 potreba za radnicima što je za 17,9 posto više nego u lipnju.

– Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u obrazovanju (113 osoba
ili 25,3 posto), trgovini (79 osoba ili 17,7 posto), prerađivačkoj industriji (74 osobe ili 16,6 posto), djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (48 osoba ili 10,7 posto), te građevinarstvu i prijevozu – javili su.

Najtraženija zanimanja u srpnju su suradnik/suradnica u praktičnoj nastavi, odgojitelj/odgojiteljica predškolske djece, radnik/radnica na proizvodnoj liniji, čistač/čistačica, prodavač/prodavačica, vatrogasac/vatrogaskinja i radnik/radnica niskogradnje, vozač/vozačica teretnog vozila, medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege, blagajnik/blagajnica, zidar/zidarica te vozač/vozačica taksija.

Slušaj uživo
zatvori