Petak, 26. travnja 2024.

Školarci koji najvjernije krenu Kanižajevim stopama na poklon će dobiti leptir-mašnu

Započeli su ‘Dani Paje Kanižaja’ koje povodom prve obljetnice njegove smrti organizira Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici. Pridružili su se i Društvo za čuvanje i promicanje podravskog identiteta ‘Podravski Zvon’, Hrvatska udruga školskih knjižničara i zagrebačko Društvo ‘Podravec’.

Projekt nam je na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavio predsjednik „Podravskog zvona“ Siniša Cmrk:

Počinjemo jednomjesečnu kampanju gdje ćemo Dane Paje Kanižaje provući kroz Zagreb, Koprivnicu i Đelekovec. 25. i 26. studenog ćemo postaviti dvije spomen ploče – jednu na školu u koju je Pajo išao, a drugu na Društveni dom u Đelekovcu koji će se od tada zvati Društveni dom “Pajo Kanižaj”.

U spomen na ovog književnika, dramaturga i urednika rođenog u Đelekovcu, raspisan je i literarni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola s područja cijele Hrvatske “Kanižajada Limačijada”. Organizatori su natječaj, koji je trebao završiti prošlog tjedna, produžili za još mjesec dana. Cilj im je, kažu, razvijati kod mladih svijest o važnosti izražavanja pisanom riječju, poticati kreativnost pisanja i razvijati pisanje humorističnih formi u stihu i prozi. Predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara Vanja Jurilj:

S obzirom na, da tako kažem, čestu nekritičku upotrebu novih tehnologija i svega što je s tim povezano, dominaciju engleskog jezika, upotrebu svih tuđica i kvarenje jezika, smatramo da je ovo jedan dobar način da pokažemo mladima da je moguće i drugačije.

U svakom izričaju, kao i u svakoj dobnoj skupini od pristiglih radova bit će izabrano pet najboljih koji će se nagraditi i predstaviti u prigodnom programu na obilježavanju Dana Paje Kanižaja u Đelekovcu, a svi će radovi biti objavljeni u prigodnom Zborniku radova. Uz to će primiti nagradu koju je izradila Marija Vuletić: leptir-mašnu po kojoj je Pajo Kanižaj bio prepoznatljiv.

Glavni medijski pokrovitelji obilježavanja lika i djela Paje Kanižaja su Radio Drava i informativni portal Drava.info.

zatvori