Utorak, 8. listopada 2024.

PITAMO VAS Gdje je Sokolovac? Sokolovčani: Vlatka Pokos nije u krivu, mi više pripadamo Prigorju

Nakon što je Vlatka Pokos jučer objavila kako ‘nije Podravka’, a Sokolovac ‘nije u Podravini’, odlučili smo vas pitati – gdje je Sokolovac?

Vlatka je u svojoj objavi na društvenim mrežama napisala kako je Sokolovac tromeđa Bilogore, Kalnika i Podravine te da je njezina majka podrijetlom Zagorka, a otac Dalmatinac/Vlaj iz splitskog zaleđa. ‘Genetikom i fizičkim izgledom sam definitivno Dalmatinka i ponosna sam na to podrijetlo. Kulturom i stilom sam Zagrepčanka, a srce mi je u Dalmaciji. Najviše sam kozmopolit, građanka svijeta’, zaključila je Vlatka.

Krvna zrnca nećemo brojati, no zato možemo provjeriti je li Sokolovac zapravo u Podravini.

Općina Sokolovac administrativno se nalazi u Koprivničko-križevačkoj županiji, sa sjeverne strane graniči s Općinom Rasinja, s istočne i sjeveroistočne strane s Koprivnicom, sa zapadne i jugozapadne strane s Križevcima, a na jugu s Općinom Zrinski Topolovac koja pripada Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Prigorje je pak područje Hrvatske koje se proteže od Jastrebarskog preko Samoborskog Prigorja uz južne obronke Medvednice do rijeke Save, na istoku s Moslavinom, na zapadu rubno s naseljem Harmica, a na sjeveroistoku Sveti Ivan Zelina odnosno završava Kalničkim prigorjem.

Kalničko prigorje se pak proteže južnim padinama Kalnika, a naziva ga se još i Potkalničkim prigorjem ili Križevačkim prigorjem te općinu Visoko i dijelove općine Breznički Hum i grada Novog Marofa.

Podravina je pak i kulturno i geografski pojam. Geografski je Podravine nizina uz rijeku Dravu sve do Osijeka. Krajnje pojednostavljeno, kulturno – povijesni pojam Podravine pak nastaje u kasnom srednjem vijeku kada je postojala takozvana Komarnička županija koja je poslije bila uključena u Križevačku županiju. Kasnije i znatno dulje održao se Komarnički arhiđakonat koji je bio dio Zagrebačke nadbiskupije, a poslije je pak Podravina obuhvaćala Koprivničku i Đurđevačku kapetaniju te podravski distrikt Križevačke županije pri čemu su središta uvijek Koprivnica i Đurđevac te Ludbreg.

Mještani Sokolovca rekli su kako više pripadaju Prigorju / IVAN GROBENSKI

Sokolovac je, prema tome, zaista tromeđa između Bilogore, Kalnika i Podravine, a kulturno – povijesno i geografski više pripada Kalničkom prigorju nego Podravini u oba smisla tog pojma. Na kraju krajeva, svaki je čovjek ono kako se osjeća, identificira i deklarira pa Vlatka Pokos ima potpuno pravo reći da nije Podravka ili da Sokolovac nije u Podravini pri čemu se tek o potonjem može raspravljati.

Potvrdili su nam to i stanovnici Sokolovca koje smo zatekli u prijepodnevnom ispijanju kave. Kako kažu, većina mještana više gravitira prema Križevcima i Kalniku koji im je i kilometražom bliže.
– Sokolovac je zapravo bliži Prigorju, tome gravitiramo, tu Vlatka i nije toliko u krivu, no šteta je da se na neki način srami svog rodnog kraja i svog vlastitog podrijetla. Ona je tu stigla dok je imala godinu dana, tu je odrasla, svi je znamo, pjevala je na Prvom glasu Koprivnice… U svakom slučaju, svi mi i jesmo i nismo Podravci, stvar je samo u tome kako se tko osjeća, zaključili su.

Na kraju, međutim, pitamo i vas – što mislite, gdje je Sokolovac?

Slušaj uživo
zatvori