Utorak, 8. listopada 2024.

Ljetne vrućine predstavljaju ozbiljan izazov za pse, Pirc: Najranjiviji su psi u boksovima i na lancima koji sputani ne mogu pronaći hladovinu

S obzirom na ljetne vrućine i toplinske valove, ne samo ljudi, već i psi suočavaju se s ozbiljnim izazovima.

Temperature koje se ovih dana penju do ekstremnih visina predstavljaju veliki stres za naše četveronožne prijatelje, a veterinarske ambulante bilježe sve veći broj slučajeva povezanih s toplotnim udarom, dehidracijom i ozljedama.

U povodu toga razgovarali smo s doktoricom Veterinarske stanice Koprivnica Kristinom Pirc.

– Vlasnici se najčešće javljaju zbog toplotnog udara, dehidracije i opekotina na šapama koje nastaju zbog šetnji u neprimjereno doba dana kada je temperatura asfalta izuzetno visoka. Također, veoma često u ovo doba godine nalazimo mijaze, tj. infestaciju kože crvima. Radi se o larvama muha koje se hrane odumrlim tkivom. Čak i kod najmanje ozlijede, muhe veoma brzo polažu jajašca te stvaraju izrazite probleme – rekla je uvodno.

Ilustracija / Izvor: pixabay.com

Zaštita pasa tijekom ljetnih vrućina zahtijeva posebnu pažnju. Vlasnici bi trebali osigurati dovoljne količine svježe vode, kao i hladovinu ili klimatiziranu prostoriju u kojoj bi psi mogli boraviti.

– Bilo bi najbolje da su psi, jednako kao i ljudi u klimatiziranim prostorijama, no ako to nije moguće, trebalo bi im se osigurati mjesto u hladovini, eventualno rashladne prostirke i kupanje za osvježavanje kod pasa koji uživaju u tome. U toj situaciji, najranjiviji su psi u boksovima i na lancima koji sputani ne mogu pronaći hladovinu – priča.

Kaže kako je vremenski raspored šetnji ključan te da je najbolje pse izvoditi u šetnje rano ujutro ili kasno navečer kada temperature nisu tako visoke.

Briga za pse

Također, zanimalo nas je razlikuje li se briga za pse tijekom zimskih i ljetnih mjeseci, točnije je li poželjno šišanje pasa tijekom ljeta.

– Uloga dlačnog pokrivača je izolacija odnosno zaštita ljubimca od hladnoće i topline odnosno od ozeblina i opeklina. Postoje pasmine sa jednim slojem dlake koju čini pokrovna dlaka i pasmine sa dva sloja dlake koju čine poddlaka i pokrovna dlaka. Kod pasa sa jednim slojem dlake, koji se može redovno skraćivati, zrak cirkulira između kože i sloja dlake te na taj način štiti psa od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Pasminama koje nemaju poddlaku kvaliteta i brzina rasta dlake se ne mijenja čestim šišanjem. Ako se takve pasmine briju, dlaka im ne služi kao izolator jer se zrak ne može zarobiti između kože i dlake. akođer, koža nije zaštićena od štetnog djelovanja UV zraka te može izgorjet i poprimiti crnu boju, s vremenom gubi elasticitet i grublja je – pojašnjava.

Kod pasa s dva sloja dlake pokrovni sloj je dlaka koju odmah vidimo, a poddlaka je tik uz kožu.

– Pokrovna dlaka je duža i štiti od vode, snijega, kiše, sunca, a poddlaka je gusta i pahuljasta te omogućava psu da zimi bez problema održava tjelesnu temperaturu. Linjanjem psi otpuštaju poodlaku i ostaje im pokrovni sloj dlake koji ih štiti od sunca i topline tijekom ljetnih mjeseci. Pokrovni sloj dlake propušta zrak, ali ne i sunčeve zrake i toplinu. Kada nema poddlake zrak je zarobljen između kože i pokrovnog sloja i na taj način služi kao izolator. Brijanjem pasa umjesto izlinjavanjem na psu ostaju i poddlaka i pokrovna dlaka. Poddlaka ih grije i dalje jer sprječava da zrak dođe do kože – dodaje.

Psi u skloništima – posebna briga u ljetnim mjesecima

Dotakli smo se i skloništa za pse. Naime, i oni se suočavaju s izazovima ljetnih vrućina, a u skloništima trenutno boravi oko 300 pasa, dok broj napuštenih pasa varira iz mjeseca u mjesec, nekada je to u ljeti više, a nekada manje.

– Osoblje se trudi osigurati im što ugodnije uvjete. Isto kao i svi ostali psi, i naši psi u azilu teško se nose s visokim temperaturama. Trudimo se da im omogućimo što veću hladovinu, puno svježe vode i da ih u šetnje i istrčavanja vodimo u za to primjereno doba dana – ističe.

Ljetne vrućine predstavljaju ozbiljan izazov za pse, a odgovornost je vlasnika osigurati im odgovarajuću njegu i zaštitu.

– Briga o pravilnoj hidraciji, izbjegavanje šetnji po vrućem asfaltu, te pažnja prema dlaci i boravku na otvorenom, ključni su za očuvanje zdravlja pasa tijekom ljetnih mjeseci. Skloništa se također bore da psima pruže što bolje uvjete, ali je ključno osvijestiti ljude o važnosti brige za ljubimce i tijekom ljeta – zaključuje doktorica Veterinarske stanice Koprivnica Kristina Pirc.

Tekst pripremile Adela Zember Antolić i Tea Gašparić

Slušaj uživo
zatvori