Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO: VELIKA RETROSPEKTIVA Drava je potopila Podravinu prije godinu dana, prisjetili smo se što se događalo od prve do zadnje minute

Prošlo je točno godinu dana otkako su Podravinu zadesile poplave kakve ovaj kraj ne pamti u svojoj novijoj prošlosti.

O prvim naznakama da bi do poplava moglo doći portal Drava.info pisao je 4. kolovoza kada je DHMZ prognozirao “obilne i intenzivne oborine tijekom sljedećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske koje bi tijekom vikenda u Hrvatskoj mogle uzrokovati naglo i značajno podizanje vodostaja”.

6. kolovoza

Tako je i bilo, kiša u narednim danima nije prestajala padati, posebno na području Slovenije i Austrije, a tijekom ranog jutra 6. kolovoza vodostaj Drave kod Botova prerastao je 500 centimetara te su proglašene izvanredne mjere. Nadležni su tada najavili da se poslijepodne očekuje stagnacija, no to se nije dogodilo.

Štoviše, svega nekoliko sati nakon Drava se počela prelijevati preko podravskih cesta pa je bilo zatvoreno više prometnica, oko podneva je probila nasip na području općine Drnje, a već tada je postajalo sve jasnije da bi Drava mogla dosegnuti rekordan vodostaj.

>> Drava probila nasip, Ljubić: Očekujemo da će vodostaj na Botovu rasti do 600 centimetara

Snimio Tomislav Matijašić.

U popodnevnim satima bila je održana i izvanredna koordinacija proširenog sastava Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj se temeljem tadašnjih aktualnih podataka očekivao rekordan vodostaj od čak 650 centimetara. Usporedbe radi, zadnji rekord datirao je iz rujna 2014. godine kada je vodostaj dosegnuo maksimalnih 577 centimetara.

Drava nije prestajala rasti, a pred podravskim vatrogascima bila neprospavana i neizvjesna noć – mnogi su se pod policijskom barikadom “utaborili” u središtu Drnja. Drava je 6. kolovoza oko 19 sati bila na 552 centimetra.

>> FOTO/VIDEO Policijska barikada u Drnju, brojni vatrogasci ‘utaborili’ se u središtu mjesta

Snimio Tomislav Matijašić.

7. kolovoza

Jutro nakon, odnosno 7. kolovoza, Drnje se probudilo uz rekordan vodostaj i voda je došla do prvih kuća, a vodostaj je već u četiri sata iznosio 587 centimetara. Nestvarne scene istovremeno su zabilježene i na Šoderici – bilo je poplavljeno područje oko jezera, a od naleta vode urušavalo se tlo. Par sati nakon nova katastrofa, silina vode srušila je dio kuće koja se nalazila na ulazu u jezero, Šoderica je sve više izgledala kao Niagarini slapovi, a Drava je potopila i prugu te vagone kraj jezera.

>> FOTO/VIDEO Situacija s Dravom se ne smiruje, na Šoderici od naleta vode srušen dio kuće

Snimio Valentino Štefanek.

Vodostaj Drave tog se dana oko podneva i dalje penjao te je iznosio nevjerojatnih 611 centimetara, a s poplavom su se borili i u Novački te u Gabajevoj Gredi, velikih problema bilo je i u Drnju. Javnim prostorom posebno je pak odjeknula vijest da je na područje Gabajeve Grede upućena Hrvatska vojska, a u večernjim satima stiglo je 150 vojnika. Vodostaj kod Botova u trenutku dolaska vojske iznosio je 610 centimetara.

>> FOTO/VIDEO Na područje obrane od poplava kod Gabajeve Grede stigla vojska, vodostaj Drave kod Botova u laganom padu

Snimio Valentino Štefanek.

8. kolovoza

Idući dan, 8. kolovoza, donio je još problema – tijekom noći je potopljen Sigetec. Ipak, barem malo olakšanja stiglo je objavom da je situacija u Gabajevoj Gredi pod kontrolom te su vojnici nakon radne noći upućeni kućama, a i vodostaj je počeo padati te je oko devet sati iznosio 603 centimetra.

Pad vodostaja nije značio i kraj poplave, a nevjerojatno je što je uslijedilo u nastavku tog dana. Naime, situacija na Šoderici bila je kritična i Drava je poplavila vikendice, a silna voda počela se iz jezera prelijevati prema Torčecu kojemu je prijetila ogromna opasnost. Sirene za uzbunu oko podneva su počele odzvanjati ovim dijelom Podravine, a u Torčec je u kratkom roku stiglo više od 160 vatrogasaca. Uslijedili su sati puni neizvjesnosti, potok Gliboki je tekao uzvodno i rastao, a Torčanci su radili zečje nasipe duž cijelog naselja. Na Šoderici također šokantni prizori, nevjerojatna šteta bila je vidljiva iz čamca kojim smo se provozali.

>> FOTO/VIDEO Provozali smo se čamcem po devastiranoj Šoderici, prizori su šokantni

Snimio Valentino Štefanek.

Podravini je predstojala još jedna neprospavana i neizvjesna noć, a i u večernjim satima najgore je bilo u Torčecu i Drnju te se šteta već tada mjerila u milijunima eura. Vodostaj Drave 8. kolovoza navečer iznosio je 585 centimetara te je padao.

9. kolovoza

Dobre vijesti počele se pristizati u rano jutro 9. kolovoza – Drava je tijekom noći prestala prodirati u Šodericu, a prošlo je i najgore razdoblje za općinu Drnje. Drava se “normalizirala” 9. kolovoza kada je opasnost od poplave svedena na pripremno stanje, a tog smo dana istražili i da je vodostaj bio najviši 7. kolovoza od 12:30 do 16 sati i iznosio je 616 centimetara. Rekord koji je 16. rujna 2014. godine iznosio 577 centimetara tako je bio “srušen” za 39 centimetara.

>> FOTO/VIDEO Prošlo je najgore razdoblje za općinu Drnje, Dombaj: Spriječili smo plavljenje naselja, situacija je bila kritična

Snimio Valentino Štefanek.

Voda je otišla, a štete su ostale čemu najbolje svjedoči naša fotogalerija objavljena 10. kolovoza.

>> FOTO/VIDEO: VODA ODLAZI, ŠTETA OSTAJE Obišli smo Šodericu, Drnje i Torčec

Snimio Tomislav Matijašić.
Slušaj uživo
zatvori