Srijeda, 9. listopada 2024.

FOTO: PREKO VELIKE BARE Poznata Koprivničanka trenutno putuje SAD-om

Dok većina nas za godišnji odmor odabire gradove i otoke Jadranskog mora, Koprivničanka Maja Trstenjak, odlučila se za let preko bare, u daleku Ameriku.

Ova svestrana inženjerka strojarstva, voditeljica Laboratorija za logistiku na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, strastvena glazbena novinarka i kritičarka te glavna urednica poznatog glazbenog portala Glazba.hr svoj godišnji odmor provodi u Las Vegasu i New Yorku. Dojmovi su raznovrsni, ponajviše pozitivni, a svaki od ova dva grada ima svoje karakterne zanimljivosti.

– Las Vegas je isključivo grad za zabavu, ljudi ciljano tamo dolaze opustiti se i lijepo provesti, pa je i atmosfera opuštena. Mogućnosti za zabavu tamo su neograničene, od standardnih kasina koji su na svakom uglu (čak i na aerodromu) do vožnje brzim autima, rollercoasterima, pucanja iz bilo kakvog oružja, koncerata najvećih svjetskih zvijezda i raznoraznih performansa koji se održavaju svakodnevno – priča Maja.

Foto: Maja Trstenjak

Grad je umjetno napravljen usred pustinje i količina kiča koja je tamo prisutna je impresivna.

– U Las Vegasu svaka najznačajnija svjetska znamenitost ima svoju repliku: od Eiffelovog tornja, Kipa slobode do venecijanskih kanala. Trenutno su tamo temperature u hladu preko 40 stupnjeva, zrak je jako suh i svako kretanje po vani je izuzetno izazovno, dok u svim zatvorenim prostorima klime i više nego dobro rade, tako da vani se pržiš, a unutra ti treba zimska jakna – dodaje.

Foto: Maja Trstenjak

S druge strane, New York je potpuno druga priča.

– To je velegrad prepun mogućnosti za svakoga. Gradska vreva ovdje je uistinu jedinstvena i upravo je onakva kakvom se prikazuje na filmovima i serijama – govori Maja.

New York je, kaže, grad koji nikada ne spava i živi 24 sata dnevno što je uistinu pozitivna stvar iz perspektive posjetitelja. Isto tako, nudi puno toga za vidjeti i iskusiti pa joj je stoga draže mjesto od Vegasa.

Foto: Maja Trstenjak

– Ono što je zajedničko u oba grada jest veoma ljubazno i uslužno osoblje u svim uslužnim djelatnostima. Hrana je ovdje većinom bazirana na fast foodu, no srećom u New Yorku ima nekoliko balkanskih restorana kada se čovjek zaželi domaće hrane – zaključuje Maja.

Slušaj uživo
zatvori