Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Iznajmili zemlju za izgradnju pruge, a oni nastavili raditi bez obzira na istek ugovora! Marija: Nekad je to bila rodna zemlja, a sada je puna željeza, šiljaka i kamena

Nezadovoljstvo zbog radova na pruzi Križevci – Koprivnica ne staju. Naime, Mariji Bratić i njenom sinu Tomislavu iz Lepavine uništena je zemlja koja je bila u najmu tvrtke Cengiz.

Kako bi stvar bila bolja, ugovor o najmu s tvrtkom istekao je u veljači ove godine te je Cengiz bio dužn po ugovoru vratiti zemlju u prvobitno stanje.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Imali su najam na dvije godine. Nakon što je ugovor istekao, nas nitko nije kontaktirao već su nastavili samo raditi. U travnju smo se javili jer smo vidjeli da po tom pitanju nitko ništa ne radi. Platila sam mjernika jer se više nije znalo gdje je međa, zemlja nam je bila uništena. Nije bila nalik na ništa – ispričala nam je Marija.

Kontaktirali su više puta Hrvatske željeznice i Cengiz koji su rekli kako će stvar biti riješena, no prošli su mjeseci, a pomak i dalje nije vidljiv. Naravno, obje tvrtke problem prebacuju jedni na druge, a rješenje nitko nije predložio.

– Čak smo im rekli da bi zemlju prodali jer više nema smisla na njoj išta saditi, no i to su odbili – ističe.

Snimio Tomislav Matijašić.

Prije nego što se zemlja dala u najam bila je jako plodna te se na njoj sadila pšenica, a sada to više nije moguće.

– To je nekad bilo ravno polje koje se je moglo obrađivati, a sada to više nije moguće. Iza kanala još je jedna zemlja koja je bila u najmu i koja je pod poticajem, no nju nikako ne možemo obrađivati. Ne možemo s traktorom, ne možemo kositi jer je sve puno kamena, šiljci, željeza i ostalih stvari. Strah nas je da si ne uništimo traktore, a opet strah nas je da ne dobijemo kaznu jer kao što sam rekla zemlja je pod poticajem i mora se obrađivati – objašnjava.

Mario nam je ispričao kako su pokušali obrađivati zemlju no nije išlo.

– Kad sam kosio imao sam čekić i vadio sam beton da ne ulovi kosa, strašno – dodao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Prošetali smo poljima i na svoje oči se uvjerili u kavom je stanju zemlja. Poslali smo upit Hrvatskim željeznicama no do objave ovog članka odgovor nismo dobili.

Spomenuli su tijekom razgovora kako i ostali susjedi imaju isti problem, a da po tom pitanju, naravno, nitko ne radi ništa.

– Htjeli smo biti pošteni, čekali smo i zvali, nitko ništa nije poduzimao, dapače s nama su se “igrali ping pong”. Sad je dosta, treba se ovo riješiti inače budemo kažnjeni – zaključuje Marija.

Slušaj uživo
zatvori