Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Počinju muke po ambroziji, evo kako si olakšati

Kišete, šmrcate, nadraženo vam je grlo, oči vas svrbe? To su samo neki od simptoma najgore alergije čija sezona tek počinje. Naravno riječ je o peludi ambrozije.

Alergija svake godine zahvaća od 10 do 30 posto stanovnika kontinentalne Hrvatske, a sve počinje u kolovozu.

Istražili smo kakva je peludna prognoza za Koprivnicu.

– Peludna trava trenutno je u niskoj, a korovna u visokoj koncentraciji, a sredinom kolovoza očekuje se najveća koncentracija ambrozije – stoji na stranicama NZJZ dr. Andrije Štampara.

Preventivne mjere

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije podijelio je jednostavne preventivne mjere koje bi trebale postati dio životnih navika osoba alergičnih na pelud.

– Preporučuje se pratiti peludnu prognozu, informirati se o koncentraciji peludi u zraku i organizirati svoje aktivnosti prema peludnoj prognozi. Koliko je to god moguće izbjegavati kontakt s peludi što znači boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima što je duže moguće tijekom sezone polinacije biljaka na čiju pelud ste alergični. Izbjegavati provjetravanje prostorija kada je koncentracija peludi najveća, za ambroziju bi to okvirno bilo od osam do 12 sati. Nakon povratka kući oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i promijeniti odjeću. Također, četkati i prati kućne ljubimce jer se i na njima skuplja pelud. Ne sušiti odjeću na otvorenom u vrijeme visokih koncentracija peludi u zraku. Javiti se svome liječniku na vrijeme, prepoznati simptome, dogovoriti liječenje i uzimati preporučenu terapiju – stoji na stranicama.

Također, tijekom vegetacijske sezone ambroziju je nužno u više navrata uklanjati i suzbijati.

Kako ukloniti ambroziju?

• agrotehničkim: obrada tla i pravovremena sjetva
• mehaničkim: okopavanje, plijevljenje i redovita košnja
• kemijskim: uporaba učinkovitih herbicida za suzbijanje ambrozije

Slušaj uživo
zatvori