Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

GDJE JE PRAVDA? Vatrogasci koji svakodnevno riskiraju život imaju manju mirovinu od ‘moćnika’ koji vladaju državom

Koliko su nam vatrogasci bitni nije potrebno posebno naglašavati, posebice u ljetnim mjesecima kada se požari vrlo lako aktiviraju.

Upravo zbog toga naši vatrogasci su na trećoj dislokaciji na otočju Brijuni. Smjena dislokacije traje 15 dana, a od opreme na dislokaciji se nalazi vatrogasna auto cisterna u vlasništvu DVD-a Koprivnica koja je namijenjena za potrebe osiguranja otoka Veliki Brijun, dok je za Mali Brijun osigurano interventno vatrogasno vozilo u vlasništvu Vatrogasne zajednice grada Koprivnice.

Kako ova profesija sa sobom nosi puno stresa, opasnosti i riskiranja vlastitog života trebalo bi ih nagraditi za sav uloženi trud i opasnost s kojom se svakodnevno susreću. No mirovine vatrogasaca su manje od zastupnika u Saboru ili članova Vlade.

Prema pisanju portala Mirovina.hr, njihova visina mirovine određuje se s pomoću vrijednosnih bodova koji se računaju na temelju odredbi ZOMO-a za najpovoljnijih 10 godina u razdoblju od 1998. godina do danas.

– Na temelju najpovoljnijih bodova i polaznog faktora utvrđuju se osobni bodovi, koji se, pak, uvećavaju za 45 posto, a zatim množe s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine na dan ostvarivanja prava. Vatrogascima se također mirovina umanjuje, ovisno o njenom iznosu – objašnjava portal.

“Moćnici” i dalje imaju veće mirovine

Prema Zakonu o vatrogastvu, ukupno 430 vatrogasaca pravo na mirovinu ostvaruje, dok prosječna mirovina ima iznos nešto manji od 963 eura za 44 godine u dva mjeseca staža.

Spomenimo kako dvije osobe dobivaju najmanji prosječni iznos od 351 euro, a 13 osoba dobiva najveći prosječni iznos nešto veći od 1.700,00 eura te iza sebe imaju 50 godina staža.

Kada povučemo paralelu sa zastupnicima u Hrvatskom saboru, članovima Vlade, sucima Ustavnog suda, pa čak i glavnim revizorom koji za 32 godine i devet mjeseci staža dobivaju prosjek nešto veći od 2.000,00 eura.

Vidljiv porast

Gledajući razdoblje od 2020. kada je na snagu stupio Zakon pa sve do 2024. godine broj korisnika vatrogasne mirovine se povećao, a samim time povećali su se i iznosi mirovina.

Dodajmo za kraj, kako se ove godine broj korisnika povećao za više od 70 osoba, a iznos mirovine je rastao za 183,22 eura, piše Mirovina.hr.

Slušaj uživo
zatvori