Utorak, 1. listopada 2024.

Ministar Butković govorio o završetku brze ceste do Koprivnice i pruge do Mađarske

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Dnevniku HRT-a govorio je o modernizaciji Hrvatskih željeznica te brzim cestama koje su u pripremi ili izgradnji.

Spomenuta je i Koprivnica.

– Što se tiče cesta, tu su sve brze ceste oko Splita, tu je spoj Požege na autocestu, obilaznica Vukovara, završetak brze ceste do Virovitice, Koprivnice i da ih sve ne nabrajam. Imamo još dosta toga za napraviti – kazao je Butković.

Butković smatra da najavljene uštede u proračunu, zbog očekivanog manjka, neće omesti neke od tih projekata.

– Morat ćemo naravno prilagoditi dinamiku realizacije bitnih objekata financijskim mogućnostima. Puno toga se financira iz europskih sredstava. Kad govorimo o brzim cestama, tu ćemo morati koristiti nacionalna sredstva, jer europski fondovi ne žele više financirati brze ceste i ceste. Tu se stvari uglavnom koncentriraju na željeznicu, ali napravili smo dinamiku koja je prihvatljiva i projekcijama proračuna za sljedeće godine, tako da neće doći do nikakvog zastoja, poručio je ministar prometa i infrastrukture.

Pruga do Mađarske iduće godine

Ministar Butković govorio je i o željezničkoj infrastrukturi u koju je trenutno uloženo više od milijardu i pol eura iz europskih fondova i zajmova Europske investicijske banke.

– Puno stvari je već obnovljeno, ali evo sad ćemo završiti Krapina -Zabok. Pruga Knin – Zadar ide u raspis. Neke su i problematične, poput dionice Dugo selo – Križevci, ima kašnjenja. Provedba tih velikih projekata nama je jedan od najvećih izazova trećeg mandata Vlade. Dugo Selo – Križevci se dugo radi, ali došli smo sada u situaciju da će sljedeće godine, očekujem, i ta dionica i nastavak do mađarske granice u cijelosti biti izgrađena – kazao je Butković o obnovi pruga.

Slušaj uživo
zatvori