Utorak, 8. listopada 2024.

Učenik Luka Jambreuš napravio dron uz pomoć 3D printera: Cilj je bio dokazati da mogu sam nešto izraditi upotrebljavajući svoja znanja i interese

Učenik Obrtničke škole Koprivnica smjera tehničar za računalstvo Luka Jambreuš napravio je izvanredan završni rad.

Kako poručuju iz škole, uz mentorstvo nastavnika Danijela Mustafe predstavio je svoj projekt “DIY dron”. Njegov završni rad je trikopter dron, izrađen uz pomoć 3D printera i temelji se na lakoj izradi.

– Cilj projekta bio je stvoriti dron koji je pristupačan i jednostavan za izradu, koristeći pritom moderne tehnologije i dostupne materijale. Na ovaj završni rad potaknuo me hobi kojim sam se bavio, a koji uključuje radio kontrolirane modele aviona i helikoptera te dronova. Naknadno sam htio testirati svoje znanje u izradi nečega i činilo mi se kao najbolja opcija – rekao je Luka za školske stranice.

Nastavio je kako je cilj bio dokazati da može izraditi nešto fizički i da upotrijebi svoja znanja, interese i da isproba nešto novo.

– Najveća prepreka je bila lijenost, ali čak i s tim sam sve uspio odraditi na vrijeme. Također je u prvom testnom letu dron pao i slomila se nožica pa sam to trebao popraviti. Ovim radom unaprijedio sam vještine 3D modeliranja, naučio dobro lemiti i snalaziti se sa malo starijom opremom. Definitivno me ovaj projekt pripremio s kreativnosti i snalažljivosti kod izrade jer nemam puno takvog iskustva – zaključio je Luka i istaknuo da je najljepši osjećaj bio kada je vidio da dron prvi put stabilno leti.

Izvor: Obrtnička škola Koprivnica
Izvor: Obrtnička škola Koprivnica
Izvor: Obrtnička škola Koprivnica
Izvor: Obrtnička škola Koprivnica
Slušaj uživo
zatvori