Utorak, 8. listopada 2024.

Najavljeno povećanje mirovina od sedam posto. Šemper: To je mizerno, pogledajte državne službenike i dužnosnike

Umirovljenici ovih dana vrijedno računaju koliko će im narasti mirovina nakon skorog, drugog ovogodišnjeg usklađivanja.

Oni s prosječnim mirovinama mogli bi dobiti povišicu oko 40 eura, no i nakon toga Hrvatska će penzija i dalje biti na dnu Europske unije.

Usklađivanje mirovina s polugodišnjim rastom plaća i inflacijom umirovljenicima će donijeti rast od oko sedam posto, za Dnevnik HRT-a rekao je mirovinski analitičar Željko Šemper, bivši saborski zastupnik HSU-a.

– To je stvarno mizerno, kad vidimo koliko su gore išle plaće državnim službenicima i da će sad državnim dužnosnicima ići povišica preko 80 posto. Naše mirovine su na europskom dnu, kazao je Šemper.

Ministar najavio izmjene Zakona

Resorni ministar Marin Piletić, prenosi HRT, najavio je izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i promjenu omjera usklađivanja mirovina.

– Ovaj omjer usklađivanja mirovina dva puta godišnje više neće biti 70:30 nego će biti 85:15 u korist naravno povoljnijeg faktora, ukoliko brže rastu plaće, onda će po tom modelu dakle 85 posto taj faktor biti uvećan, izjavio je Marin Piletić za HRT.

Odgovorio mu je Šemper.

– To nije rješenje. Ne bi se više trebale stvarati razlike između mirovina i plaća. Ako idu plaće 10,5 idu i mirovine 10,5, kazao je Šemper.

 

Slušaj uživo
zatvori