Subota, 27. srpnja 2024.

KAKO SE SPAŠAVAO RK PODRAVKA Najtrofejnijem hrvatskom ženskom rukometnom klubu u jednom je trenutku prijetilo gašenje

Poznato je kako je RK Podravka Vegeta najtrofejniji ženski rukometni klub u Hrvatskoj, a što kontinuirano nastavljaju dokazivati i danas osvajanjem najprestižnijih natjecanja.

Rukometašice su baš ovog tjedna ponovno krenule s pripremama za novu rukometnu sezonu i izazove u domaćem prvenstvu i Ligi prvakinja, a u svojoj je povijesti Klub dvaput osvojio Prvenstvo Jugoslavije, dvadeset i pet puta Prvenstvo Hrvatske i Hrvatski kup, EHF-ovu Ligu prvakinja i Superkup te kup EHF-a, WRHL…

Teško je zamisliti da je jednom rukometnom klubu s ovakvom reputacijom u bilo kojem trenutku prijetilo gašenje, no baš se to dogodilo 26. srpnja 2013. godine.

Kako su tada zabilježili novinari Glasa Podravine, gradski su vijećnici sa 17 ruku za nakon burne rasprave donijeli odluku da Grad Koprivnica postane većinski dioničar “posrnulog koprivničkog rukometnog diva” te time spasili klub od stečaja.

– Danas donosimo povijesnu odluku. Od 1955. godine kad se za Koprivnicu nije znalo rukometašice su žarile i palile i svi su bili ponosni na njih. Jesmo li svjesni što su nam neki učinili? Osobe imenom i prezimenom, a njihova stranačka pripadnost je najmanje važna. Od 2006. Podravka i Belupo u Klub su uložili 91 milijun kuna, no ne zna se gdje je taj novac i za što je trošen. Da se poslovalo odgovorno, danas ne bismo odlučivali o tome hoćemo li ili ne preuzeti dug od 2,9 milijuna kuna poreza, nego o tome koju ćemo novu igračicu kupiti – rekla je tadašnja gradonačelnica Vesna Želježnjak.

Sve se ovo događalo nakon što je policija dovršila istragu nad Marijanom Domovićem i Anom Matišić koji su bili optuženi za muljanje s putnim nalozima, no kako je riječ bila o stotinjak tisuća kuna, s pravom se postavilo pitanje tko je kriv za ostale ‘nestale milijune’.
Dio oporbe tada je bio protiv spašavanja Kluba, točnije Darko Tetec iz Laburista koji je rekao kako su sportski uspjesi rukometašica neosporivi, no kako u Koprivnici ima i drugih dobrih i manjih klubova koji rade sa značajno manjim sredstvima te da profesionalni kadar ne treba spašavati jer će on otići za boljom poslovnom ponudom, a Klub stečajem neće nestati.

– Zašto smo dovedeni u situaciju da odlučujemo o kupovini jednog poduzeća bez informacija što kupujemo, znate li osim duga prema Ministarstvu financija koliko je Klub i kome dužan – pitao se tada Tetec.

Protiv je bio i Miljenko Flajs iz HSS-a koji je rekao kako se ovakvim potezom otvara “Pandorina kutija iz koje se ne zna što će izaći”, a nakon što je odvjetnik Damir Barišić vijećnicima objasnio postupak preoblikovanja Kluba i buduće obveze, pristupilo se glasanje gdje dio oporbenjaka usprkos svemu nije podigao ruku.

 

zatvori