Nedjelja, 1. rujna 2024.

FOTO Klupe u parku ogrnut će se ruhom Galovićevih stihova

U koprivničkom gradskom parku jutros je počelo 23. izdanje međunarodnog Festivala književnosti ‘Galovićeva jesen’. Festival je trebao započeti upisivanjem Galovićevih stihova na petnaestak klupa, no kiša koja ih je noćas namočila malo je odgodila oslikavanje, pa će to biti odrađeno tijekom naredna tri festivalska dana.

Rekao nam je to predsjednik organizacijskog odbora Galovićeve jeseni Marko Gregur te dodao: — Ove godine ćemo po prvi puta upisati Galovićeve stihove u grad i na taj ćemo ih učiniti trajnijima i vidljivijima. Stihovima koji će biti upisani na klupama u gradskom parku postići ćemo da svakom slučajnom prolazniku, kad uopće ne razmišlja o književnosti, na pamet dođe velikan hrvatske književnosti i moderne kojeg se ove godine prisjećamo po 23. puta.

Stihove će na klupe ispisivati učenice Osnovne škole „Braća Radić“ zajedno s mentoricom Anom Pleskalt, studenti sa Sveučilišta Sjever te koprivnički umjetnici Bojan Koštić i Antonio Grgić. Učenice iz „Braće Radić“ ispisat će prve stihove pjesme Kostanj:

  • Ena Omrčen-ČekoPrijatel moj stari, zakaj tak šumiš?
  • Karla KnezKesno je i noč je, zakaj vre ne spiš?
  • Nensi GlavnikGledim te zdavnja tak i prezmišlavam
  • Marta MesarićKak teško je pametnem takvem glavam!

Program Galovićeve jeseni nastavlja se večerašnjim prisjećanjem na istaknutu koprivničku književnicu, dugogodišnju prosvjetnu radnicu i direktoricu koprivničke knjižnice Boženu Loborec povodom 90. obljetnice njezina rođenja. U 18:30 na zgradu Knjižnice će joj, u suradnji s Družbom Braće hrvatskoga zmaja, postaviti spomen-ploču. Od 19 sati na Stručno-znanstvenom odjelu u suradnji s Podravsko-prigorskim ogrankom Društva hrvatskih književnika počinje večer “pošpotanih autora” pod nazivom “Kak’ nas je špotala Božena Loborec”.

U skladu s tradicijom, dio Galovićeve jeseni održava se i u Đurđevcu gdje tamošnja Matica hrvatska organizira 10. Natjecanje u recitiranju pjesama Frana Galovića „Prizivamo Frana“. Program počinje u 17 sati u Gradskoj knjižnici.

Medijski pokrovitelji Galovićeve jeseni su Radio Drava i portal Drava info.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori