Subota, 27. srpnja 2024.

Podravci se još nisu vozili helikopterom hitne, Kučko Gudelj: Ekipe su spremne, 112 određuje mjesto slijetanja

Vožnja u helikopteru zasigurno je mnogima san, no nedavnim uvođenjem hitne helikopterske službe brojni stanovnici revidirali su svoju želju.

I dok jedni dodaju, “Da, ali ne ovako,” čuli smo i one koji su nakon predstavljanja usluge Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije pitali, “Kaj mi najmanje mora biti da me provozaju u ovome?”

Šalu na stranu, nasreću dosad se nijedan Podravac nije morao voziti u helikopteru hitne.

Doznali smo to od ravnateljice Zlatice Kučko Gudelj, koja nam je rekla kako su zasad sve hitne intervencije riješene “zemaljskim” putem. Razlog je ipak relativno dobra prometna povezanost s lokalnim i regionalnim zdravstvenim ustanovama koje mogu adekvatno odgovoriti na tip ozljede ili tegobe pacijenta.

Zlatica Kučko Gudelj / Snimio Valentino Štefanek.

Educirani za rad oko helikoptera

Bez obzira na sve, helikopter je uvijek spreman za najteže slučajeve, a sve lokalne žurne službe educirane su za njegovo slijetanje, čak i na prometnicu.

– Naše ekipe su spremne, a timovi su naučili kako se ponašati u blizini helikoptera. Imali smo i nekoliko sastanaka i edukacija s Centrom 112 koji će u slučaju aktiviranja helikoptera odrediti mjesto slijetanja, a policija će biti angažirana u zaustavljanju prometa. Vjerujem da ćemo helikoptersku intervenciju kad-tad imati, ali dokle god je ne trebamo, dobro je – rekla je Kučko Gudelj.

Dodajmo kako je helikopter hitne parkiran u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici, iz kojeg se pokriva središnja Hrvatska. Nakon preuzimanja pacijenta slijeće na heliodrom KBC-a Dubrava.

zatvori