Subota, 27. srpnja 2024.

Juraj Jukić i Gabriel Jošt izradili brisač ploče: Naišli smo na mnoge probleme prilikom izrade, ali naučili smo kontrolirati bijes

Još jedan sjajan završni rad izašao je iz Obrtničke škole Koprivnica – učenici Juraj Jukić i Gabriel Jošt napravili su rad pod nazivom “DIY brisač ploče upravljan Arduinom”.

Na ideju ovog rada došli su lako. Naime, kao i svakom učeniku brisanje ploče nije najljepši posao pa su se sjetili kako bi taj posao mogao obavljati netko drugi.

– Bili smo lijeni u brisanju ploče, a i trebala nam je ideja za završni rad. Također, na satu kod profesora Danijela Mustafe, koji je ujedno i mentor završnog rada, razgovarali smo o natjecanjima i nabrajali neke od tema koje bi mogle biti za rad. Dosjetili smo se brisača ploče te smo od toga trenutka počeli s izradom – pričaju dečki.

Izvor: Obrtnička škola Koprivnica.

Tijekom izrade rada naišli su na dosta problema.

– Najveći problem bio nam je driver za elektromotor s kojim smo imali mnogo problema jer nismo znali kako radi. Uz sve pretrage na internetu nismo uspjeli pronaći kako se rješava problem, sve dok nam prijatelj iz razreda nije pomogao jer je igrom slučaja i on imao isti driver. Drugi problem je bio prijevoz te smo jedan dio okvira morali prepravljati kako bismo rad mogli prevoziti na smotru radova u Ivanić-Grad – objašnjavaju.

Za vrijeme izrade rada stekli su nekoliko vještina, a jedna od njih je organizacija vremena i strpljivost.

– Osim organizacije vremena, upoznao sam se bolje s elektronikom i njenom upotrebom – kaže Juraj.

S druge strane, Gabriel je naučio kako kontrolirati bijes.

– Najviše sam stekao vještinu strpljivosti i mogućnost kontroliranja bijesa da ne potrgam sve na licu mjesta od toliko problema koji su nastali te se trebali ili mijenjati ili popravljati – dodaje.

Izvor: Obrtnička škola Koprivnica.

Iako im je zadao dosta problema, Gabriel i Juraj na kraju su zadovoljni kako je sve ispalo. Planiranje cijelog tog procesa bio je najlakši dio posla, ali sama izrada završnog rada uzela je više vremena nego što je bilo planirano.

– Bilo je jako puno posla i usputnog učenja, ali se isplatilo. Na kraju smo s radom osvojili i treće mjesto na natjecanju u Ivanić-Gradu – zaključuju.

zatvori