Subota, 27. srpnja 2024.

Struka poziva na vraćanje otkupa oružja od građana nakon masakra u Daruvaru

Kriminalist Željko Cvrtila gostovao je u emisiji na HRT-u te govorio o slučaju višestrukog ubojstva u Daruvaru koji je šokirao javnost.

Rekao je kako se ovakvi zločini mogu spriječiti smanjenjem broja ilegalnog oružja te ustvrdio kako se to najbolje može postići otkupom oružja od građana po cijenama na crnom tržištu.

Dodao je kako je najveći povrat ilegalnog oružja zabilježen kada ga je država otkupljivala.

– Najveći povrat oružja je bio kada se ono otkupljivalo. Mislim da bi takvu akciju opet trebalo pokrenuti. Da cijena bude realna, otprilike kao na crnom tržištu. Onda će se ljudi vjerojatno rješavati tog oružja. Mnogi su kupili oružje da bi išli u rat. Prodavali su automobile da bi išli u rat. Teško se toga riješiti, pogotovo ako su ratni trofeji – rekao je.

Smatra da je manja vjerojatnost da će netko s legalnim oružjem nešto počiniti jer taj koji ga ima prošao je nekoliko faza sigurnosnih provjera.

Podsjetimo i kako Policijske uprave diljem Hrvatske gotovo svakodnevno pozivaju na dragovoljnu predaju oružja, što rezultira većim ili manjim odazivom. Bi li dobra otkupna cijena eksploziva, ručnih bombi, zolji, kalašnjikova i municije potaknula vlasnike da se prije riješe tih ubojitih sredstava, ostaje za vidjeti.

zatvori