Ponedjeljak, 7. listopada 2024.

Hoće li i koliko plin otići ‘gore’? Sve oči uprte u Vladinu subvenciju koja traje do kraja rujna

Tek što su se građani priviknuli na višestruko poskupljenje pojedinih usluga, značajno dizanje cijena gotovo svih proizvoda te istovremeno i njihovu manju gramažu, uskoro će možda morati naučiti i živjeti u hladnijem.

To bi mogao biti rezultat ukidanja Vladinih subvencija na plin uoči iduće zime, o čemu se sve češće nagađa. Podsjetimo, nakon početka ruske “trodnevne Specijalne operacije” u Ukrajini početkom 2022. godine, izazvana je kriza u plinskom sektoru – cijene su drastično skočile, pa je Vlada uskočila sa subvencijama kako bi si građani mogli priuštiti grijanje.

Posljednji krug subvencija na snazi je do kraja rujna, a što će dalje biti, ovisi isključivo o odluci Vlade te stanju u proračunu koji je nakon nedavnog masovnog povećanja plaća prilično tanak. Naravno, tu je i cijena plina na burzi, gdje je situacija već neko vrijeme ipak stabilna.

Plin skuplji do 25 posto?

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, plin bi mogao poskupjeti i do 25 posto.

– Cijena će biti viša zato što su cijene plina na tržištu u tom periodu koji je referentan za određivanje cijene bile više. To jedino znamo iz onoga što se sad objavilo. Ali to ne znači da mi moramo kupovati plin u javnoj usluzi. Bilo koje kućanstvo može izabrati opskrbljivača i odabrati, vidjeti tko će biti tu najjeftiniji – za Novu je rekao Srećko Ezgeta, iz Udruženja opskrbljivača i distributera plinom, HGK te dodao

Ako bi subvencija države ostala na sadašnjoj razini, onda bi moglo doći i do pada, kazao je, no ovdje odmah moramo spomenuti kako je Europska komisija od Hrvatske već nekoliko puta tražila da smanji ili ukine subvencije na energente (te povrh toga uvede porez na nekretnine). Razlog – Europska unija već je donijela odluku da nema više subvencioniranja grijanja na fosilna goriva poput nafte ili plina.

– Ako ne bude subvencije Vlade cijena bi mogla ići gore do 25 posto – rekao je Dalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Udar na džepove građana mogao bi biti u prosjeku 10 eura mjesečno, rečeno je.

Iz Vlade blago umirujući tonovi

– Cijene struje i plina su zahvaljujući mjerama Vlade ograničene do 30. rujna. Nema potrebe za stvaranjem panike kroz najave dva mjeseca unaprijed da će cijena plina drastično rasti. Građani mogu biti sigurni da će i dalje imati mirnu jesen i zimu uz priuštivu cijenu energenata – rekli su iz Vlade za N1.

 

Slušaj uživo
zatvori