Petak, 26. srpnja 2024.

Sivo vrijeme nije pokvarilo Dane zlevanke u Svetoj Ani, još stignete do poznate vodenice

Kiša srećom nije pokvarila Dane zlevanke u Svetoj Ani.

Kako su rekli organizatori, zlevanke se spremaju od jutra, stigli su napuhanci i quadovi, a svečano se upriličilo i otvorenje obnovljene vodenice.

Sastojke poznate svetojanske zlevanke pojasnila je nekadašnja predsjednica udruge žena i sudionica manifestacije Katarina Račan te usput objasnila i kako radi obnovljena vodenica.
– Zlevanke se spremaju u krušnoj peći, jedva stižemo spremiti toliko zlevanke koliko ljudi žele i mogu pojesti. Drago mi je i što se obnovila vodenica jer je bila u lošem stanju, a sad je kao nova. Dok se pusti kolo, nasipa se kukuruz. Jedan kamen miruje, drugi se okreće, a sve se može regulirati da se dobije sitno ili krupnije brašno. Sadimo starinski kukuruz ‘osmoredec’ jer za zlevanku kukuruz mora biti kvalitetan. U zlevanku idu jaja, šećer, sol, ulje, jogurt ili kiselo mlijeko, kukuruzna melja i prašak za pecivo. Tajna je u tome što se vrhnje mora dodati u pravome trenutku kad se zlevanka stvrdne, rekla je Katarina.

Na manifestaciju su stigle i brojne udruge, a posjetitelje zabavlja Trio 100 posto. Program će se nastaviti i u večernjim satima uz koncert Vatrogasaca u 22.00 sata, a do tad se svi mogu zasladiti gulašom i grahom. Ništa nije na prodaju, već se za sve skupljaju dobrovoljni prilozi za dobrobit sela.

Fotogaleriju donosi Anja Čorba.

zatvori