Subota, 27. srpnja 2024.

RETROGLAS Kako je Slaven Belupo 2001. pobijedio Aston Villa-u

Slaven Belupo sezonu je završio na osmom mjestu prvenstvene ljestvice Supersport hrvatske nogometne lige, a lošiji od Farmaceuta trenutno su samo nogometaši Šibenika i Varaždina.

Već se nekoliko godina lome koplje oko toga u kojem bi smjeru trebao krenuti koprivnički prvoligaš i što bi se trebalo poduzeti da stvari krenu nabolje, a o čemu je u prošlom broju Glasa Podravine i Prigorja u intervjuu tjedna progovorio i sadašnji trener Slavena, Ivan Radeljić.

Pogledom u Glasovu arhivu, točnije broj objavljen 20. srpnja 2001. godine, naišli smo na članak o prvoj utakmici Intertoto kupa u kojoj je naš domaći klub s 2 : 1 pobijedio engleskog Premier ligaša Aston Villu.

– Sedmerostruki prvak Engleske i jednom europski prvak, Aston Villa, pognute je glave napustio koprivnički stadion u susretu sa Slaven Belupom. Farmaceuti su očitali pravu lekciju gostima iz nogometne igre i velika je šteta što Aston Villa osjetnije pobijeđena nije napustila Koprivnicu, zapisali su novinari.

– U drugom poluvremenu utakmice učinio je trener Dražen Besek ključni potez utakmice jer je umjesto Jurčeca u igru uveo brzopoteznog i vrlo spremnog Miljenka Kovačića (bivšeg igrača Dinama i talijanske Brescije). Brz kao vjetar, Kovačić je bio nezaustavljiv za obranu Aston Ville, posebno za turskog reprezentativca Alpaya Ozalana koji nije znao kako zaustaviti koprivničkog ‘sina vjetra’. U 64. minuti Amižić je vrlo lijepo loptu ubacio u kazneni prostor Engleza gdje je Pavo Crnac oštrim i neobranjivim udarcem svoju momčad doveo u vodstvo 1 : 0. Nekoliko tisuća koprivničkih navijača podiglo se sa svojih sjedala i dugotrajnim pljeskom pozdravilo zasluženo vodstvo Slaven Belupa, pisali su novinari.

– Kovačić je još jednom izigrao obranu Aston Ville, loptom pronašao Geršaka, koji se sjurio u kazneni prostor Engleza i neobranjivim udarcem donio pobjedu Slaven Belupa. Tribine Gradskog stadiona još su jednom eksplodirale, dok su nogometaši Aston Ville ne vjerujući u izgubljeni susret napustili koprivnički travnjak, zajedno s razdraganim nogometašima Slavenka koji su uzdignutih ruku zahvalili na podršci svojim navijačima, zaključuje se u članku.

Hoćemo li i u budućnosti gledati ovakav Slaven Belupo, tek ostaje za vidjeti, no nikad se ne zna – nova sezona je pred vratima.

zatvori