Nedjelja, 6. listopada 2024.

POPADALI K’O KRUŠKE Više od polovice učenika Srednje škole nije prošlo na maturi, ravnatelj Latin: Problem je bio esej

Više od pola učenika Srednje škole Koprivnica palo je na ljetnom roku državne mature.

S ovim rezultatima nikako nije zadovoljan ravnatelj škole Mario Latin.

– Kao i na razini države, ovo su dosta loši rezultati. Od 153 učenika 57 posto njih nije položilo maturu. Najveći broj nije položio hrvatski jezik, a problem je prvenstveno bio u eseju – kazao je ravnatelj.

Napomenuo je kako učenicima srednjih škola polaganje državne mature nije obavezno, a na to se odlučuju oni koji žele nastaviti školovanje.

– Njima je završni rad završetak srednjoškolskog obrazovanja i državna matura im je dobra volja ako žele dalje na fakultet. Tako da imamo i dio učenika koji pristupe državnoj maturi, reklo bi se reda radi, ako ju uspiju položiti da ju imaju kao dodatnu opciju – istaknuo je.

No bez obzira na to, rezultati učenika koprivničke srednje škole nikad nisu bili ovako loši.

– Strukovne škole su zakinute u odnosu na gimnazije jer je matura koncipirana po njihovom programu. Mi pokušavamo doskočiti tako da organiziramo dodatnu nastavu iz općih predmeta – hrvatskog, matematike, engleskog i njemačkog. U našoj školi dajemo dodatnu mogućnost priprema za državnu maturu iz kemije i biologije. To je na doborovoljnoj bazi učenika hoće li dolaziti na tu nastavu – kazao je ravnatelj.

Tako je i ove godine organizirana dodatna nastava i iz hrvatskog jezika s kojim su koprivnički srednjoškolci imali najviše muke, ali na kraju od nje dosta učenika odustane, kaže ravnatelj Latin.

– Svi kolege imaju dodatnu nastavu hrvatskog da bi učenike pripremili na državnu maturu. To je van redovne satnice koja je manja nego u gimnazijama. U početku dođe veliki broj učenika, ali s vremenom entuzijazam kopni. To im je dodatno opterećenje i problem im je dolaziti na te sate – istaknuo je.

Dio problema leži i u koncentraciji novijih generacija učenika, smatra Latin. Primjećuju to u školi unazad nekoliko godina.

– No, to je globalni problem na kojemu se treba raditi na višim razinama – zaključio je ravnatelj.

Slušaj uživo
zatvori