Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI MATURE Robotić: Prolaznost učenika nije na razini naše škole, ali imamo i one koji su riješili više od 90 posto

Prošlog tjedna stigli su rezultati državne mature. Nažalost, ove godine više je negativnih ocjena u odnosu na prošlu godinu.

Ukupan broj pristupnika koji imaju rezultate ispod praga prolaznosti je veći nego prošle školske godine te je u gimnazijama iznosio 928, odnosno 8,7 posto, dok je ta brojka prošle godine bila četiri posto. U strukovnim školama prag nije prošlo 7.330 učenika, odnosno 48,5 posto, dok je prošle godine taj broj bio 29,1 posto.

Tim povodom kontaktirali smo ravnatelja koprivničke Gimnazije Fran Galović Vjekoslava Robotića koji nam je prokomentiralo rezultate, ali i cijelu situaciju s rezultatima.

– Zadovoljan sam u smislu toga da smo iznad hrvatskog prosjeka nakon objave rezultata. Što se tiče same prolaznosti učenika naše škole, ona nije na razini prethodne godine jer naše prolaznosti na ispitima državne mature su između 92 i 98 posto. Ove godine prolaznost naših učenika na državnoj maturi je bila 90 posto – rekao je Robotić.

Nije sve tako crno

Iako su rezultati u cijeloj Hrvatskoj loši, Robotić kaže kako nije sve tako crno.

– Važno je naglasiti da iz svih nastavnih predmeta imamo više učenika koji su sve ispite riješili više od 90 posto. Naša škola ima više odličnih rezultata na državnoj maturi, nego neke škole koje imaju ukupan broj pristupnika – dodaje.

Tijekom razgovora dotaknuli smo se i rezultata ispita iz hrvatskog jezika. Podsjetimo, čak 22,4 posto pristupnika nije položilo ispit, dok ih je prošle godine bilo 13,1 posto. Robotić smatra kako problem leži u eseju.

– To bi prvenstveno trebalo pitati profesore hrvatskog jezika, ali smatram da definitivno postoji problem. Problem je vezan uz esejski dio zadatka za koji učenici očito nisu bili spremni – ne u smislu da se škole nisu pripremile, već da bi trebalo napraviti neko pilotiranje prije nego li se krene u to. Tu se dogodio najveći problem u svim školama, računajući i našu. Mi nikada nismo imali više od dva učenika da ne polože ispit iz državne mature iz hrvatskog jezika – pojašnjava.

Savjet za buduće maturante

Neki pak smatraju kako je problematičan i sam sustav, no Robotić je mišljenja kako je puno bolji od onog iz 90-ih kada su se polagali prijemni ispiti, ali da napretka za poboljšanje definitivno ima.

Za kraj smo ga upitali koji bi savjet dao svim budućim maturantima kako bi što bolje napisali državnu maturu i upisali željene fakultete.

– Što se tiče samih maturanata, savjetujem isključivo rad i samo rad. Nema opuštanja tijekom četverogodišnjeg obrazovanja jer plodovi rada uvijek se isplate i to je vidljivo na rezultatima naših učenika. Učenici koji su izvrsni u četverogodišnjem obrazovanju su postigli i izvrsne rezultate i na maturama – zaključuje ravnatelj Robotić.

Slušaj uživo
zatvori