Subota, 27. srpnja 2024.

NAJBOLJA U DRŽAVI Patricija Dlesk odlična na maturi iz njemačkog: Iako jezik govorim odmalena, lijep je osjećaj biti prvi

Maturanti koprivničke Gimnazije Fran Galović i ove su godine ostvarili odlične rezultate na ispitima državne mature.

Odličnim uspjehom može se pohvaliti i Patricija Dlesk koja je ispit državne mature iz njemačkog jezika napisala najbolje u cijeloj Hrvatskoj.

Kako nam je rekla riješila je 99 posto ispita.

– Očekivala sam dobar rezultat jer prijašnjih godina dok sam išla na natjecanja iz njemačkog jezika znala sam biti prva, riješiti ispit 100 posto, sve sam znala pa nekako i nisam bila previše iznenađena ovim rezultatom, ali je jako lijep osjećaj biti najbolja u državi – kazala je Patricija.

Što se tiče priprema za ovaj ispit, riješila je probnu maturu dan ranije i to je bilo to.

– Njemački jezik sam dosta rano naučila, s četiri ili pet godina, pa nemam potrebu posebno učiti ovaj jezik. Imam rodbinu u Njemačkoj i često sam ih posjećivala, pogotovo dok sam bila mala. Svako ljeto sam tamo provodila i po tri mjeseca, pokupila sam govor i dosta toga i naučila – istaknula je naša sugovornica.

Snimio Tomislav Matijašić.

Iako rastura u ovom području, govori da je njemački jezik zapravo težak.

– Meni ne predstavlja problem, ali puno mojih prijatelja koji su njemački učili u osnovnoj školi ili sad u srednjoj kaže da je baš teško. Poznajem i neke koji su ga učili od četvrtog do osmog razreda i znaju se samo predstaviti i to je to. Razumljivo mi je da puno ljudi misli da je to težak jezik jer stvarno i jest ako se na nauči dok si mali – objasnila je Patricija.

Osim njemačkog jezika na maturi je pisala i ispite iz fizike, kemije, biologije, engleskog jezika, matematike i hrvatskog jezika.

– Profesori i ispitni koordinatori su nam u četvrtom razredu pričali o državnoj maturi i dosta nas plašili da je strogo, ali zapravo je ležerno i nije toliko strašno kako se priča. Jedino moram priznati da kako sam se pripremala za sve ostale mature, rješavajući pritom i probne i one iz prošlih godina, one su znatno lakše nego li su bile ove godine i to me malo začudilo. Vidi se jako veliki skok u ispitu iz engleskog jezika. Ovaj ispit svi smatraju najlakšim, ali bilo je sad zadataka s kojima su se i oni za koje znam da engleski imaju u malom prstu mučili – pojasnila je.

Kazala nam je kako nije išla na dodatne pripreme te da joj je znanje koje je stekla u gimnaziji bilo sasvim dovoljno.

– Naši profesori se jako trude i s onime što se radi u školi može se položiti matura, a ako se malo više ponavlja po onome što smo učili na nastavi, može biti i bolja ocjena i nisu potrebne dodatne pripreme – zaključila je naša sugovornica koja na jesen počinje svoje akademsko obrazovanje na studiju Istraživanje lijekova i biotehnologija u Rijeci.

Za kraj, budućim maturantima je poručila da državna matura nije toliko strašna kako se priča.

– Bez stresa i opušteno i sve će biti dobro – naglasila je.

Snimio Tomislav Matijašić.
Snimio Tomislav Matijašić.
zatvori