Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

ŽIVOT SVE SKUPLJI Hrana i piće u godinu 7,8 posto skuplji, no ipak bilježimo usporavanje?

Svjedoci smo učestalog dizanja cijena pa su u posljednjih godinu dana rasle i cijene voća, povrća i mesa.

Stručnjakinja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić ipak kaže kako su potrošačke cijene hrane i bezalkoholnih pića u svibnju sporije rasle i to za 2,8 posto u odnosu na godinu ranije.

S druge strane, gledamo li duži vremenski period, primjerice od lipnja 2023. godina pa do svibnja ove godine, rast je značajan i to 7,8 posto.

Ilustracija / Izvor: Hotel Podravina

– Cijene kruha rasle su i u svibnju 2024. za 2,8 posto, dok je u nekoliko članica EU zabilježen pad cijene kruha, recimo u Češkoj, Sloveniji, Mađarskoj. Cijene mesa u nas rastu prosječno 4,2 posto na godišnjoj razini dok je na razini EU zabilježen rast 1,6 posto. Kod nas su najviše rasle cijene svinjetine, više od sedam posto, a najmanje piletine i to za 0,3 posto – rekla je za Poslovni dnevnik.

Nedavno smo pisali kako je u Hrvatskoj pala proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda, pa tako proizvodne cijene polako padaju, tako je primjerice maslacu cijena niža i više od 10 posto.

Ilustracija / Snimio Valentino Štefanek.

Kod mesa još uvijek bilježimo rast cijena, dok se cijena voća kreće na razini europskog prosjeka, od nešto manje od tri posto. Spomenimo kako je cijena krumpira rasla za više od 11 posto.

– Cijene vina i piva rastu značajnije nego u drugim EU članicama što je vezano uz rastuću potrošnju i turističku sezonu – ističe Blažić za Poslovni dnevnik te dodaje kako se očekuje da će cijene pojedinih proizvoda vezano uz sezonsku potrošnju rasti više od prosjeka ili kod nekih članica EU, ali generalno gledajući vidljiv je trend stalnog usporavanja cijena.

Slušaj uživo
zatvori