Nedjelja, 28. srpnja 2024.

‘Kad jednom shvatite da je vaša krv pomogla drugome, jedva čekate da to ponovno učinite’

Višestruke darivatelje krvi s područja naše županije ugostio je danas povodom Dana darivatelja krvi župan Darko Koren.

Prilika je to, kaže župan Koren, da im se zahvali za humanu gestu koju kontinuirano čine pa su tako na tradicionalnom prijemu u koprivničkom Domu za stare i nemoćne srebrnjak s likom sv. Marka Križevčanina i narukvice Crvenog križa primili darivatelji krvi koji su do kraja ovogodišnjeg rujna svoju krv darovali stotinu puta. To su Martin Strmecki, Ivan Matota, Josip Bauman, Ranko Šegerc, Josip Špehar, Josip Gregurec, Mijo Krolo, Branko Djurašević, Marijan Mraz, Zlatko Priščan, Ivan Domišljanović, Dražen Šadek, Vladimir Mašić, Marijan Rošker i Franjo Tukša.

Na prijemu je bio i Koprivničanac i prvi predsjednik Kluba 100 dobrovoljnih darivatelja krvi Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Stjepan Lončar koji je dragocjenu tekućinu do sad darovao čak 173 puta.

Kad jednom date krv i shvatite da ste na taj način spasili ili omogućili kvalitetniji život drugoj osobi, onda vas to tjera dalje i jedva čekate da prođu tri mjeseca da ponovno darujete krv. Krv sam prvi put darivao 1973. u tadašnjoj Gimnaziji „Ivo Marinković“ kada su nam djelatnici Crvenog križa održali predavanje. Tad sam čisto iz neke znatiželje, a jednim djelom smo i markirali s nastave, pa je nas nekolicina odlučila darivati krv. To se pretočilo u daljnje darivanje i nadam se da ću, ako me zdravlje posluži, nastaviti i dalje tim putem.

Stjepan Lončar. Izvor: koprivnica.hr
Stjepan Lončar. Izvor: koprivnica.hr

Prošle je godine na području naše županije prikupljeno 8.614 doza krvi, što znači da je prosjek 7,45 davanja na sto stanovnika. Time smo već četvrtu godinu za redom prva županija u Hrvatskoj prema prosjeku broja davanja, a u tom pravcu idemo i ove godine, rekla je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev:

Što se tiče ove godine, u prvih devet mjeseci prikupljeno je već 6.511 doza krvi što znači da ćemo i ove godine dostići prošlogodišnje brojke. Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica tu prednjači pa je tako u proteklog godini prikupljeno 6.074 doze krvi i imali smo prosjek od 10,66 davanja na sto stanovnika. Po tim brojkama smo bili smo treće gradsko društvo u Hrvatskoj od 130 društava.

Dvadesetak podravsko-prigorskih darivatelja krvi, koji su dragocjenu tekućinu darovali više od sto puta, pozvano je u petak na prijem predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović. Ona će im uručiti Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski.

Spomenimo i da će sutra u Domu mladih biti održan prijem za zlatne darivatelje krvi s područja koprivničke Podravine. Bit će to prigoda i da Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica obilježi svoju 135. obljetnicu djelovanja.

zatvori