Utorak, 1. listopada 2024.

ISTRAŽILI SMO U županiji lani posvojeno 32 djece. Rušak: Moguće je biranje spola i boje kože, ‘vraćanja’ nema

S područja Koprivničko-križevačke županije lani je svoj novi, zauvijek-dom pronašlo 32 posvojene djece, govore podaci koje smo doznali u Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područni ured Koprivnica.

Od toga, njih 27 s područja Koprivnice, troje iz Križevaca i dvoje iz Đurđevca.

Odmah napominjemo kako postoji velika razlika između udomljavanja, što je privremeni smještaj djece ili odraslih bez skrbi u nekoj obitelji i posvojenja. Potonjim činom nova obitelj, izvanbračni drugovi ili osoba trajno preuzimaju punu odgovornost za dijete, a ono im postaje punopravnim nasljednikom.

Na našem području trenutno je 44 djece koje je moguće posvojiti, od toga 28 djevojčica i 16 dječaka. Starosti su od šest do 14 godina.

Postupak koji moraju proći potencijalni posvojitelji kako bi uopće došli u priliku da pošalju zahtjev za posvojenje propisan je Obiteljskim zakonom i prilično je zahtjevan, no u najkraćim crtama – prvi korak je odlazak u Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Koprivnica, gdje se iskazuje želja i – slijede upute.

Prvi korak je motivacijsko pismo

– Poželjno je da prijava nalikuje emotivnom motivacijskom pismu, u kojem se uz izjavu namjere posvojenja, navode i razlozi zbog kojih želite posvojiti dijete, koliko djece želite posvojiti, koje dobi, kako ste se odlučili na posvojenje, opišete pobliže sebe i svoje interese i slično – otkrio nam je Danijel Rušak, v.d. predstojnika Županijske službe Koprivničko-križevačke i voditelj Područnog ureda u Koprivnici te dodao kako pored uobičajenih osobnih dokumenata posvojitelj mora imati i potvrdu liječnika o psihofizičkom zdravstvenom stanju.

Danijel Rušak / Izvor: Glas Podravine

U roku od nekoliko tjedana na adresu potencijalnih posvojitelja stići će poziv da pristupe prvom dijelu procjene. Pojasnimo, dijete mogu posvojiti bračni i izvanbračni drugovi zajednički, jedan bračni ili jedan izvanbračni drug ako je drugi bračni ili izvanbračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta, zatim jedan bračni drug samostalno uz pristanak drugog bračnog druga te osoba koja nije u braku (samac). Oni će proći prvu procjenu o podobnosti i prikladnosti za posvojenje na temelju socijalne anamneze u kojoj se ocjenjuje obiteljska socijalna integracija, resursi dostupni u zajednici, rizik od zlostavljanja i zanemarivanja djece i međusobna privrženost bračnih odnosno izvanbračnih partnera. Tu je i mišljenje psihologa u koje spada i posjet na adresi stanovanja podnositelja zahtjeva te preporuka socijalnog radnika, psihologa i pravnika o sposobnostima podnositelja.

Sve više ima djece sa zdravstenim poteškoćama, starije životne dobi i nacionalnosti koje naprosto nitko ne želi

– Osobe koje ispunjavaju zakonske uvjete za posvojenje dužne su sudjelovati u programu stručne pripreme za posvojenje. Nakon toga će u roku od nekoliko mjeseci dobiti mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje te biti upisani u registar potencijalnih posvojitelja. Područni ured će potom između potencijalnih posvojitelja koji su upisani u registar izabrati onoga koji je najprikladniji za određeno dijete, uzimajući u obzir osobine i potrebe djeteta opisane u izvješću o djetetu te stručno mišljenje HZSR o podobnosti i prikladnosti potencijalnih posvojitelja – pojasnio je Rušak.

U početku odustati može i dijete

Kada se utvrdi najprikladniji potencijalni posvojitelj, Zavod će u suradnji s udomiteljem, ustanovom socijalne skrbi u kojoj je dijete smješteno ili drugom osobom kojoj je povjereno na svakodnevnu skrb, ono pripremiti za posvojenje te će im omogućiti osobni kontakt i druženje radi procjene hoće li zasnivanje posvojenja biti u skladu s dobrobiti djeteta.

U ovome trenutku potencijalni posvojitelji mogu odustati od “dodijeljenog” djeteta, no to će im biti upisano u registar. Zanimljivo da od posvojitelja može odustati i dijete ako je starije od 12 godina. U slučaju da posvojitelji i dijete ipak “kliknu”, donosi se Rješenje kojim se posvojitelji upisuju kao roditelji, a prema potrebi djetetu se daje novi identitet i matični broj te ono postaje njihov punopravni nasljednik. U ovom trenutku opcija “vraćanja djeteta” više ne postoji, čak ni u slučaju ako dijete nakon nekog vremena postane izrazito konfliktno. Izgube li i roditelji živce, pa sve eskalira u obiteljsko nasilje, primjenjuju se adekvatni zakoni sa svim posljedicama, među kojima je odraslima i vjerojatan gubitak mogućnosti za novo posvojenje.

– Posvojenjem posvojitelji postaju roditelji. Nema nikakvog “vraćanja djece”. Primjenjuju se odredbe Obiteljskog zakona na odnose roditelja i djece, uključujući i poduzimanje mjera obiteljsko pravne zaštite. Pravno bi se eventualno mogla pojaviti situacija da se posvojitelj liši prava na roditeljsku skrb čime bi se opet ispunile pretpostavke za posvojenje djeteta – opisao nam je Rušak i taj najgori scenarij.

Svoje buduće posvojitelje trenutno čekaju 44 djeteta / Snimio Marko Posavec

– Nažalost, koliko je posvojenje svečan čin i u radnom vijeku svakog socijalnog radnika jedan od najljepših trenutaka, ne smije se izgubiti iz vida zašto su ta djeca posvojena. Djeca se posvajaju većinom zbog nebrige, nemara te grubog zanemarivanja od strane bioloških roditelja te je za očekivati da se svako dijete na svoj način nosi s traumama iz najranije dobi svog djetinjstva – podsjetio je.

Zdravstveno stanje djeteta

Ono što mnoge posvojitelje zanima je i zdravstveno stanje djeteta, tjelesno i duševno, pored onog “viđenog”.

– U evidenciji imamo detaljno opisano zdravstveno stanje djeteta i eventualne razvojne poteškoće, ako ih ima. Također, posebno se upisuje napomena ako posvojenje nije u skladu s dobrobiti djeteta, uz obrazloženje razloga, te napomena o mjerama koje će se poduzimati kako bi se zaštitila dobrobit djeteta. Ako na strani djeteta postoji okolnost koja upućuje na potrebu odabira posvojitelja koji imaju specifična znanja i sposobnosti da posvoje upravo takvo dijete, u izvješću o djetetu to je potrebno posebno naglasiti – pojasnio je Rušak.

Shodno tome, navodi, ured nadležan za dijete provodi postupak izbora najprikladnijeg potencijalnog posvojitelja te kontaktira sve iz Registra potencijalnih posvojitelja za koje procjenjuje da su prikladni za skrb o tom djetetu i upoznaje ih s karakteristikama djeteta, dobi, zdravstvenim stanjem, prisutnim teškoćama u zdravstvenom stanju i/ili razvojnim teškoćama.

Moguće je birati spol i boju kože djeteta

– Stručni radnici obavljaju razgovor sa zainteresiranim potencijalnim posvojiteljima i upoznaju ih sa svim informacijama o djetetu koje su bitne kako bi potencijalni posvojitelji mogli procijeniti vlastitu sposobnost da skrbe o djetetu. Nažalost, sve više ima djece sa zdravstvenim poteškoćama, starije životne dobi i nacionalnosti koje naprosto nitko ne želi – dodao je Rušak.

Posvojenjem posvojitelji postaju roditelji. Nema nikakvog “vraćanja djece”

Na konkretno pitanje mogu li posvojitelji birati između djece, ovisno o spolu, boji kože ili čak narodnosti, odgovor je bio, “Mogu.”

Dodajmo i kako djeca mogu, kad odrastu, potražiti svoje biološke roditelje ako su dali pristanak za posvojenje, a posvojitelj im je poznat.

– Podaci o posvojenju službena su tajna. Uvid u spis predmeta o posvojenju i maticu rođenih posvojenog djeteta dopustit će se punoljetnom posvojeniku, posvojitelju i roditelju koji je dao pristanak da dijete posvoji njemu poznati posvojitelj, odnosno bračni ili izvanbračni drug roditelja djeteta.

Nedostaje udomitelja

Dodajmo kako se uz posvojenje uvijek povezuju i udomitelji, kojih na području Koprivničko-križevačke županije kronično nedostaje.

– Nažalost broj udomiteljskih obitelji ne slijedi potrebe Zavoda za socijalni rad, tako da i ovim putem pozivamo sve zainteresirane, tko ima imalo afiniteta za skrb o djeci da se bez obaveza jave u Područni ured Koprivnica kako bi dobili sve informacije za bavljenje udomiteljstvom kako za djecu tako i za odrasle osobe. Udomitelji su prva adresa gdje djecu smještamo prije postupka posvojenja, a ponekad i oni sami postanu posvojitelji. Upravo su udomitelji ti bez kojih sustav socijalne skrbi ne može, a svatko od nas može postati dio tog sustava i malo “odškrinuti” svoje srce – pozvao je predstojnik Rušak.

Edukacija za posvojitelje

Informacije o tome što sve podrazumijeva edukacija za potencijalne posvojitelje, koliko traje i gdje se točno provodi, potražili smo u Obiteljskom centru u Koprivnici.

Silvija Čavić / Snimio Goran Generalić.

Od Silvije Čavić, upraviteljice Područne službe Obiteljskog centra Područne službe koprivničko-križevačke doznali smo kako se programom upoznaje potencijalne posvojitelje sa svime što je u postupku posvojenja bitno znati i osvijestiti prije, za vrijeme i nakon samog posvojenja, potaknulo ih na razmišljanje i preispitivanje vlastite motivacije i stavova, podržalo ih i ohrabrilo tijekom procesa, pomoglo im u unaprjeđenju roditeljskih kompetencija te na kraju doprinijelo uspješnom posvojenju.

– Provode ga Obiteljski centri, namijenjen je pojedincima i parovima u postupku posvojenja, a predviđen je za provođenje u grupnom obliku za optimalno 12 polaznika. Trajanje programa je 40 sati, podijeljenih na 12 radionica, svaka u trajanju od 150 minuta. Program zahtjeva od polaznika preispitivanje vlastitih stavova, uvjerenja i ponašanja u vezi posvojenja i roditeljstva – kazala je Čavić.

‘Imamo dva ciklusa godišnje’

Obiteljski centar Područna služba koprivničko-križevačka provodi jedan do dva ciklusa godišnje, u proljetnom i jesenskom turnusu, ovisno o broju prijavljenih osoba.

– Važno nam je da osobe ne čekaju dugo, tako da se u edukaciju može uključiti i osoba koja još nije u potpunosti prošla obradu u Hrvatskom zavodu za socijalni rad. Sama edukacija ne znači nužno da će osoba ući u registar posvojitelja, ona mora zadovoljiti sve zakonom propisane uvjete. Iz tog razloga važno nam je motivirati osobe koje tek razmišljaju o posvojenju, nisu sigurni je li to opcija za njih, da se uključe u edukaciju, pa tijekom edukaciju mogu donijeti konačnu odluku. Osobe se javljaju samostalno, telefonskim putem, e-mailom ili osobno dolaskom u naš prostor – kazala je Čavić.

Doznali smo i kako je lani proveden jedan ciklus škole za potencijalne posvojitelje u koji je bilo uključeno osmero polaznika, a isto toliko bilo ih je i na nedavnom proljetnom.

Obiteljski centar nudi i mogućnost savjetodavne podrške za posvojitelje i posvojenu djecu, te da također provodi i program Rastimo zajedno UNO, program namijenjen podršci roditeljima posvojiteljima i posvojenoj djeci.

Slušaj uživo
zatvori