Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO Na svečanoj sjednici načelnik Brljek pobrojao učinjeno u Novigradu Podravskom, Milanović: Koristite europske fondove, taj novac treba maksimalno upotrijebiti

U Novigradu Podravskom u tijeku je proslava Dana općine, a posebno je svečano bilo na sjednici Općinskog vijeća.

Kako smo već izvijestili, pored brojnih dužnosnika i gostiju prisutan je bio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. S obzirom na to da je proteklih dana boravio u Americi, odnosno u Washingtonu, našalio se da je iz Bijele kuće stigao u “Dudekovu hižu”.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Ja nisam domaći kajkavac, već kajkavac uličnog iskustva, ali naravno da mi je Dudekova hiža sa svim predivnim likovima iz Sigeca vrlo poznata i draga još iz djetinjstva. Ja sam onaj žargonski gospon kajkavac, rekao bih za sebe. Šalu na stranu, koristite europske fondove, to je novac koji je tu i kojeg treba maksimalno iskoristiti. Načelnik je govorio o Majci Podravini i jedinoj Domovini, to je trajna vrijednost, konstanta, to je nešto neupitno i nepomično za što treba biti lojalan. Svaki neiskorišteni euro treba gledati kao “špotanciju” zašto se nije iskoristio, posebno kad je u pitanju ruralni razvoj – kazao je Milanović.

>> FOTO Počela je svečana sjednica Općine Novigrad Podravski, stigao i predsjednik Milanović

Na početku sjednice prisutnima se pak obratio predsjednik Općinskog vijeća Općine Novigrad Podravski Zlatko Makar kojemu je bila čast otvoriti sjednicu, odnosno pozdraviti župana Darka Korena i dožupana Ratimira Ljubića, saborskog zastupnika i gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića, saborskog zastupnika Tomislava Golubića i sve ostale, a posebno heroja Domovinskog rata Mladena Markača.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Drago mi je da mogu reći da smo održali 37 sjednica Općinskog vijeća i uvijek smo iz tih općinskih sjednica dogovorno izlazili, bez obzira na to iz koje stranke tko dolazi. Zahvaljujem i svim djelatnicima Općine jer bez njih ništa ne bi bilo moguće. Uredno plaćamo sve obaveze i prijavljujemo europske fondove. Za sve te naše dobre rezultate dobivamo podršku mještana pa ćemo na idućim izborima inzistirati da se naša ista ekipa ponovno pokaže, odnosno da se načelnik Brljek ponovno kandidira – naglasio je Makar.

Svečana sjednica prigoda je i za pregled učinjenoga u proteklom razdoblju te najavu novih projekata, a ‘račun’ je stanovnicima podnio načelnik Zdravko Brljek – Brčo.

Naveo je asfaltiranje Triokraljskog puta vrijedno oko 150.000 eura uz sufianciranje od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u iznosu od 36.500 eura. Tu je i uređenje dionica nerazvrstanih cesta u naseljima: uz kanal i na Trstovu u Borovljanima, uz mrtvačnicu na groblju “Sv. Klara” te odvojak ulice Blaža Mađera, ukupne vrijednosti gotovo  90.000 eura, od čega je država pomogla s 25.000 eura.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Lani smo rekonstruirali i dogradili Dječji vrtić “Fijolica” za što smo dobili 320.000 eura iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, potom na objekt postavili solarnu elektranu ukupne snage 10 kW te kompletno obnovili vrtićku kuhinju – kazao je načelnik.

Općina je s 30.000 eura financirala nabavu novog vatrogasnog vozila za svoj DVD, dok je oko 26.000 uloženo u nastavak uređenja Društvenog doma Vlaislav gdje su nabavljeni novi stolovi i radijatori.

– Nastavili smo s uređenjem crkve “Rastanak svetih apostola” u što je uključena  restauracija orgulja te modernizacija razglasa i rasvjete. Općina je u dosadašnjim troškovima sudjelovala sa 45.000 eura, a Varaždinska biskupija je dodala 35.000 eura – rekao je Brljek.

Od ostalih većih zahvata, u parku Pod lipama te kod vrtića i dječjeg igrališta u Delovima i kod Društvenog doma Vlaislav posađena su nova autohtona stabla i ukrasno grmlje te postavljene slavine za pitku vodu na otvorenom, tzv. fontane, od kojih je jedna namijenjena za osobe s invaliditetom. Zahvati su ukupno vrijedni više od 30.000 eura uz većinsko sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Sadili smo i tepku rušku. Zajedno s nekoliko susjednih Općina uključili smo se u projekt očuvanja starinskih voćnih sorti. Za početak, kao prvi simbolični korak, posađena je na zemljištu vinogradarske udruge sadnica stare, domaće tepke ruške – dodao je načelnik.

Učenicima osnovne škole s područja Općine Novigrad Podravski i ove je godine financirana kupnja radnih bilježnica novcem iz općinskog proračuna u iznosu 7.000 eura, Postavljena je Info tabla uz aplikaciju za pretragu grobnih mjesta i pokojnika ukopanih na groblju “Sveta Klara” dok je za najmlađe, starije i potrebite osigurano darivajne u povodu Božića i Uskrsa.

Snimio Tomislav Matijašić.

Radovi u tijeku

Od projekata koji su u tijeku, načelnik Brljek naveo je uklanjanje objekata u Komarničkoj, gdje će biti novi Dom kulture te uređenje nerazvrstane ceste u Srdincu i Delovima.

– Zahvaljujući izuzetnoj aktivnosti članova naših udruga i društava bilježimo preko četrdeset uspješno odrađenih manifestacija i događanja od kojih izdvajamo programe Novigradskog ljeta, Novigradske jeseni, Novigradske jesenske orguljaške večeri, Adventa u Novigradu Podravskom i Susret Novigrada 2024. Za Udruge i Društva izdvaja se iz općinskog proračuna godišnje oko 60.000 eura – rekao je načelnik Brljek. Dodao je kako se za osnovnu školu izdvaja oko 6.000 eura, za dječji vrtić 215.000 eura, na subvencije poljoprivrednicima odlazi oko 30.000 te studentske kredite 10.000 eura godišnje odnosno 100 eura po studentu. Naknade za novorođeno dijete ukupno su oko 12.000 eura godišnje ili 664 eura po novorođenčetu.

Saborski zastupnik i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je da rezultata ne bi bilo bez rada, ali i emocija.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Imate i plus na računu, a s obzirom na mit o Novigracima, gotovo sam siguran da će vam predsjednik doći na otvorenje Dudekove hiže. Ono što me veseli je da niste zaboravili na svoju baštinu, a veseli me i okretanje prema gospodarskim kulturama i turizmu. Prije šest-sedam godina sam rekao da Novigrad ostaje bez sjajnog komunalnog redara, no zapravo je samim time Općina Novigrad Podravski dobila besprijekornog načelnika – poručio je Jakšić.

Prisutnima se obratio i koprivničko-križevački župan Darko Koren osvrnuvši se na već spomenuti boravak predsjednika u Washingtonu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Uvjeren da je ljudima koji ovdje žive, kao i svima onima koji se u našim općinama bore da podignu standard života i motiviraju ljude kako bi ostali ovdje živjeti, svaka od tih sredina jedan mali Washington. Predsjedniče, vaš dolazak je gesta koja svakako prikazuje što ovaj mali Washington Hrvatskoj predstavlja – zaključio je Koren.

Spomenimo da su na svečanoj sjednici zaslužnim žiteljima općine dodijeljena priznanja, a održan je i kratak kulturno-umjetnički program.

zatvori