Nedjelja, 28. srpnja 2024.

FOTO Miroslav Škoro uveličao proslavu četvrt stoljeća podravskih braniteljskih postrojbi

25. obljetnica podravskih braniteljskih postrojbi svečano je obilježena na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu u subotu. Proslavu su organizirali Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac i devet općina, kao i predstavnici branitelja i đurđevačka Turistička zajednica.

Program je započeo svečanim mimohodom branitelja od utvrde Stari grad do Trga sv. Jurja, predvođen Počasno-zaštitnom bojnom. Na trgu je Puhački orkestar DVD-a Đurđevac odsvirao himnu, te su predstavljene postrojbe i njihov ratni put. U sjećanje na poginule branitelje koji su dali svoje mlade živote za našu zemlju pročitana su njihova imena i prezimena.

Okupljene je pozdravio domaćin, gradonačelnik Željko Lacković te je istaknuo kako mu je iznimna čast i zadovoljstvo što danas može biti ponosan jer se nakon dugih 25 godina u našem gradu, koji je bio sjedište općine, po prvi puta na dostojan način obilježava ova obljetnica i ono za što su mnogi bili spremni dati svoj život. Dodao je da su se nakon mnogo godina ispred Starog grada sreli branitelji koji se dugo nisu vidjeli, a možda čak i cijelo ovo razdoblje. Na kraju je pozvao sve na zajedničko druženje koje će ujedno biti pozivnica za iduću godinu te je dodao da i mi u našoj Podravini imamo dan koji slavi branitelje gdje će se i dalje, svake godine okupiti svi koji su sudjelovali u obrani i stvaranju naše lijepe Hrvatske.

Okupljenima su se prigodnim riječima obratili i župan Darko Koren, predstavnik Ministarstva obrane brigadir Dražen Ressler, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Sobota i izaslanik predsjednice RH general pukovnik Marijan Mareković.

Počasno-zaštitna bojna je izvela kratki počasno-ceremonijalni program koji je kombinacija počasnih i vježbovnih postupaka te je oduševila okupljene, a posebno najmlađe.

Svečanom programu prethodilo je polaganje vijenaca kod Križa života na Gradskom groblju u Đurđevcu u spomen na sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu.

Nakon svečanog djela druženje se nastavilo uz vojnički grah i prigodni zabavni program uz Podravske mužikaše i koncert Miroslava Škore koji je rasplesao i raspjevao publiku.

zatvori