Nedjelja, 6. listopada 2024.

Istražili smo kako izgleda život taksista, Marko: Volim svoj posao, uzbudljiva je to vožnja našim ulicama

Od ranojutarnje gužve do tihih trenutaka između vožnji, život taksista dinamično je putovanje gradskim ulicama. Njihov dan često počinje dok se sunce još skriva iza horizonta.

U ranoj jutarnjoj gužvi plove kroz uspavane ulice, skupljaju putnike na putu za posao, do liječnika ili fakulteta. Iskusni su to vozači koji puls grada poznaju kao svoj džep, a jedan on njih je i Marko Vaupotić.

Prije nego što je postao taksist, Marko je radio kao sezonac. Oglas za vozača taksija pronašao je na birou rada, prijavio se i sada polako ‘vozi’ već petu godinu za Taxi Sunce. Voli svoj posao, zadovoljan je uvjetima rada, ali i putnicima koje svakodnevno prevozi. U zadnjih nekoliko godina, kaže, potražnja za taksi prijevozom u Koprivnici je porasla.

– Tijekom dana su to uglavnom starije osobe koje trebaju prijevoz do bolnice, dućana ili samo do grada. Mladi se najviše voze podvečer i tijekom noćnog izlaska, ali i do fakulteta. Uglavnom su to kratke, gradske vožnje, govori nam Marko i dodaje da u jednoj smjeni u prosjeku odvozi 200 do 300 kilometara.

Posla preko dana najviše ima tijekom tjedna, dok vikendima uglavnom dominiraju noćne vožnje. Kava i puno tekućine Markov su recept za izdržati duge noćne smjene.

U jednoj smjeni u prosjeku odvozi 200 do 300 kilometara/ Snimio Tomislav Matijašić.

– Nisam do sada imao nekih neugodnih iskustava u noćnim smjenama. Prevozim dosta alkoholiziranih ljudi, no nitko mi od njih nije pravio probleme. Jednom mi se samo dogodilo da se netko ispovraćao u autu, prisjeća se Marko.

Dinamičan posao

Upravo je raznolikost putnika s kojima se susreće jedan od posebnih aspekata njegova posla, jer svaka vožnja priča drugačiju priču. Od zanovijetala, onih koji ne žele platiti ili se cjenkaju, pa sve do sportaša i poznatih osoba – Marko se s takvima susreće gotovo svakodnevno. Sve je to, kaže, sasvim normalno u poslu taksi vozača.

– Jednom sam vozio Miroslava Ilića, a da to uopće nisam znao jer ne slušam takvu glazbu. Prevozio sam i neke poznate Koprivničance. Svi su oni normalni ljudi, u svojem poslu, govori Marko koji je po prirodi komunikativan i voli dok su i njegovi putnici takvi. Ali ima nas svakakvih, pa mu ni tišina ne smeta.

Smatra da su pristojnost, komunikativnost i odgovornost bitne karakteristike jednog taksista, ali i vrsno snalaženje za volanom.

Ponekad ni Google ne pomaže

– Gradska vožnja predstavlja skup izazova, od gustog prometa do neočekivanih zatvaranja cesta i raskopanih prometnica. Mi taksisti moramo svladati te prepreke precizno i staloženo. Koprivničanci se u zadnje vrijeme voze kao luđaci, čak i sada kada je veći dio Koprivnice raskopan. Ja se moram pridržavati prometnih propisa, objašnjava Marko.
Koprivnica možda je maleni grad čije se ulice lako pronađu. Na kraju krajeva, navigacija je uvijek od velike pomoći. Ali postoje i mjesta do kojih ni Google ne zna doći.

Jednom je vozio Miroslava Ilića, a da to uopće nije znao/ Snimio Tomislav Matijašić.

– Pronaći nečije gorice ponekad je stvarno lutrija jer puteva je mali milijun, pogotovo u Glogovcu. No, nekako se snađem. Stranke mi uglavnom pošalju lokaciju na mobitel da ih lakše pronađem, jer u takvim situacijama ni navigacija ne pomaže, kroz smijeh nam govori Marko.

Iza upravljača taksija krije se svijet doživljaja koji često prođu nezapaženo. Od ranojutarnje žurbe do kasnonoćnih preuzimanja, život taksista je zadivljujuće putovanje kroz užurbane gradske ulice.

– Posla ima, puno se radi ali i zaradi. Tko želi raditi taj posao mora znati da to nije ‘sam tak’ i da je na taksistima velika odgovornost, zaključuje Marko.

Slušaj uživo
zatvori