Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO: POLICIJA I USKOK U AKCIJI Šverceri uvezli u Hrvatsku više od 80 tona duhana

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u suradnji s Carinskom upravom, proveli su kriminalističko istraživanje nad devet hrvatskih državljanina.

Istraživanje je provedeno zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja te pranja novca.

Izvor: Pu koprivničko-križevačka

– Utvrđena je sumnja se da su osumnjičene osobe od siječnja do srpnja ove godine na nezakonit način, s ciljem obrade i daljnje preprodaje, u Republiku Hrvatsku uvezle najmanje 81.510 kilograma duhana, nakon čega su obradili i prodali najmanje 62.987 kilograma duhana, čime su ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.259.740,00 eura, koju su međusobno podijelili. Opisanim radnjama oštetili su državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 9.304.366,50 eura neplaćenih trošarina – ističu iz policije.

Također, utvrđena je sumnja da je jedan od osumnjičenih neistinito prikazao da novčana sredstva pribavljena na ovaj način potječu iz zakonitih izvora te kupio vozilo i nekretninu.

Izvor: Pu koprivničko-križevačka

Provedenim pretragama pronađena je veća količina duhana u listu i sitno rezanog duhana, novac te drugi predmeti koji se povezuju s kaznenim djelima.

– Nakon završetka kriminalističkog istraživanja policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, te je osam osumnjičenika predano pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave Zagrebačke, dok se jedan osumnjičenik od ranije nalazi na izdržavanju kazne zatvora – poručili su iz policije.

 

zatvori