Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO Moderno zdanje iza ‘školaka’ je gotovo, ravnatelj Martić: Učenici će napokon izaći iz zatvorenog prostora dvorane na igralište

Od iduće školske godine, učenicima Srednje škole Koprivnica i Obrtničke škole Koprivnica nastava tjelesnog bit će kvalitetnija, zanimljivija i sadržajnija.

Završila je jedna velika i značajna investicija Koprivničko-križevačke županije vrijedna 1,2 milijuna eura, a riječ je o obnovi i rekonstrukciji sportskog igrališta iza spomenutih škola, odnosno iza takozvanog “školaka”.

Ravnatelj Srednje škole Koprivnica Mario Latin kazao je da s veseljem čekaju početak iduće školske godine i vesele se novom igralištu.

– Dosad vanjsko igralište nismo mogli koristiti jer nije bilo u dobrom stanju, a dvoranu smo koristili zajedno s Obrtničkom školom Koprivnica pri čemu su i po tri razreda znala biti u dvorani istovremeno. Ovo novo igralište dat će novu dimenziju prvenstveno nastavi tjelesnog i izvannastavnim aktivnostima, jer tu su sprave za vježbanje, bacačke i trkačke discipline, odnosno nešto što dosad naši učenici u sklopu nastave tjelesnog nisu mogli prakticirati. Osim toga, kad naši učenici čekaju prijevoz, mogu se nešto i zaigrati na igralištu – rekao je Latin.

Snimio Tomislav Matijašić.

S njime se složio i ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić i dodao da je igralište fenomenalno.

– Ono će omogućiti našoj djeci da izađu iz zatvorenog prostora dvorane na igralište. Sadržaji su odlični i unaprijedit će rad nastavnicima tjelesne kulture i omogućiti djeci da razvijaju svoje sposobnosti – istaknuo je Martić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren napomenuo je kako nije riječ o službenom otvorenju igrališta već da je riječ o tome da na jedan simboličan način šalju poruku da je ova značajna i velika investicija u školsko-sportsku infrastrukturu završila, u skladu s ugovorenim rokovima, dakle 8. srpnja. Svečano i službeno otvorenje bit će upriličeno početkom iduće školske godine.

– Ovo je važan projekt i za Koprivnicu i to iz obrazovnog, ali i urbanističkog aspekta. jer ovaj projekt cijelom ovom kvartu i gradu daje novi sadržaj i novo lice te ga u značajnoj mjeri podiže na jednu višu razinu – naglasio je župan Koren.

Napomenuo je kako je investicija u potpunosti financirana sredstvima županijskog proračuna.

Snimio Tomislav Matijašić.

– U pravilu takve smo projekte u našim općinama financijski zatvarali i s jedinicama lokalne samouprave. Moram istaknuti primjer dobre suradnje s Gradom Koprivnica. Iako sada nije bilo potrebe da zajedno ulazimo u ovu investiciju, jer smo financijsku konstrukciju zatvorili na vrijeme i u cijelosti, imamo plan uređenja jednog unutarnjeg prostora čime je Grad pristao da na neki način sudjeluje i u ovom projektu. Ovo je uvjerljivo najveći iznos koji smo do sada realizirali. Bila su manja ulaganja u osnovnim školama u Goli, Drnju i Križevcima. Sada smo zapravo između dva velika investicijska ciklusa – jedan koji je završio izgradnjom pet školsko-sportskih dvorana i dva Centra kompetentnosti, i to prije novog koji planiramo kad se otvore mogućnosti novog financijskog razdoblja za takve investicije, a u pripremi ih imamo 12. U ovom prijelaznom razdoblju odlučili smo uređivati vanjska školsko-sportska igrališta – objasnio je župan.

Nastavio je kako su komentari javnosti jako pozitivni.

– Novo igralište opravdalo je naša očekivanja, a nadam se da će opravdati i svih onih koji će ga koristiti. Ovdje su upotrijebljeni materijali koji su trenutno ‘in’ u smislu uređenja, međutim jako su osjetljivi. Postavili smo ploče upozorenja i preporuke o korištenju, primjerice da se ne ulazi ovdje s prijevoznim sredstvima ili životinjama, i da se čuva ovaj prostor, ali i oprema. Namijenjen je da ga ljudi koriste prema svom nahođenju, ali isto tako i da ga čuvaju – naglasio je Koren.

Da se radi o sjajnom projektu potvrdio je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić napomenuvši kako je ovo sjajna priča ne samo za obrazovanje nego i za život.

– Kad se nešto radi za mlade ljude, za učenice i učenike, ali i za sve one koji će koristiti ovo igralište, to je nešto čemu se moramo jako veseliti i čime se moramo ponositi. Ovaj prostor oko škola prirastao je Koprivnici i ljudima i budi kod njih emocije. Ovo će jako puno značiti našoj Koprivnici i ovome dijelu grada koji se dosta mijenja – imamo novi Centar kompetentnosti, stalna su ulaganja u prostore “školaka”, napravljena je nova dvorana, rekonstruirana sedmerokatnica, a pred nama je i rekonstrukcija Ulice Ante Starčevića i ovo je krasan dodatak svim iskoracima koje radimo – zaključio je Jakšić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo da je projektom obuhvaćena sanacija i obnova atletske staze, centralnih igrališta i tribina u okviru postojećeg igrališta, s uređenjem pristupnih i zelenih površina, izvedbom nove rasvjete i odvodnje cijelog prostora igrališta. Postojeće tribine su uklonjene te su izvedene nove armirano betonske tribine, uređena je kružna staza za trčanje, zatim dva terena za košarku, teren za rukomet, teren za mali nogomet, zaletište za skok u dalj s jamom, vježbalište sa spravama te vježbalište za bacanje kugle.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori