Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO Prijatelji Alan i Vinko osmislili su električni karting: Iako se na početku činilo jednostavno, naišli smo na neočekivane izazove

Završni rad je učenikova samostalna obrada izrade teme. Izradom i obradom rada učenik pokazuje stupanj usvojenosti teorijskog i praktičkog znanja.

Tako su na genijalnu ideju za svoj završni rad došla dvojica prijatelja Alan Kovačić i Vinko Fabuš. Naime, oni su za temu završnog rada osmislili električni karting.

U povodu toga razgovarali smo s Alanom i Vinkom koji su sam otkrili sve detalje, probleme i čari izrade ovog završnog rada.

Snimio Tomislav Matijašić.

Alen i Vinko dugogodišnju su prijatelji, oboje iz Drnja te su završili smjer tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom u Obrtničkoj školi Koprivnica.

Vinko svoje slobodno vrijeme koristi za ribolov, dok je Alanova strast prema automobilima prerasla u hobi pa se bavi poliranjem automobila, čišćenjem i obnovom različitih dijelova vozila.

Upravo ta strast koju Alan gaji prema automobilima dovela ga je do ideje za temu završnog rada.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Prijatelj Alan je došao na ideju te je mene pitao dali želim sudjelovati u realizaciji projekta, a pošto ja nisam imao ideju za završni rad pristao sam raditi s njim – započeo je Vinko.

Alan je od malih nogu zainteresiran za karting te je i to jedan od razloga da se pokrene cijela ova priča oko električnog kartinga.

– Na početku se činilo financijski neizvedivim realizirati ovaj projekt, ali smo uspješno dogovorili suradnju s Ivanom Baranom, vlasnikom staze BOX707, koji je odlučio financirati naš rad. Njegova motivacija bila je potreba za razvijanjem električnog kartinga na našoj stazi te želja da budemo prvi u Hrvatskoj s ovakvim projektom te naravno stjecanje novih znanja i motiviranje nas učenika na ovakve projekte – ispričao nam je Alan.

Snimio Tomislav Matijašić.

Sama realizacija ideje trajala je tri mjeseca, a kao i kod svakog projekta, prije ili poslije dođe do neke prepreke.

– Nakon što smo odabrali potrebne dijelove, naručili smo ih i započeli s radom. Iako se na početku činilo jednostavno, naišli smo na mnoge neočekivane izazove koje smo morali prevladati. Ključna je bila precizna procjena prijenosa i montaže dijelova kako bi se osigurala stabilnost šasije. U školi smo uvijek radili pod nadzorom profesora, no ovo je bio naš prvi samostalan projekt s ovakvim komponentama. Zahvaljujući dostupnosti interneta, uspjeli smo prikupiti potrebna znanja – pojašnjavaju.

Ovim radom htjeli su naučiti nešto novo, a glavni cilj im je bio potvrditi znanje koje su do sada stekli tijekom cijelog svog srednjoškolskog obrazovanja.

– Većinu vještina koje su nama bile potrebne stekli smo u školi, a prilikom izrade smo ih samo dodatno usavršili. Neke od vještina koje smo usavršili su lemljenje, rad sa električnim motorima i rad s prijenosima – govore.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kažu kako za sada ne postoji ništa što bi mijenjali na svojem radu te da su zadovoljni sa svime kako je završilo.

Na tom putu imali su podršku jedan druga, ali i od mentora, vlasnika staze i roditelja.

– Ponosni smo na izvedbu ovog projekta i trenutno ne bismo ništa mijenjali. U budućnosti želimo razvijati slične, još snažnije i kvalitetnije projekte – poručili su za kraj Alan i Vinko.

Snimio Tomislav Matijašić.
Snimio Tomislav Matijašić.
Snimio Tomislav Matijašić.
zatvori