Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

POMAKNUT POČETAK NASTAVE Grgac: Da smo znali ranije, drugačije bismo organizirali godišnje odmore zaposlenika

Nastavna godina počet će tjedan dana kasnije od planiranoga. Umjesto 2., učenici će se u školske klupe vratiti 9. rujna.

Najavio je to jučer premijer Andrej Plenković, a kao razloge naveo aktualnu turističku sezonu i vremenske neprilike.

Apelirale su na odgađanje početka nastave obalne županije, no ovom odlukom obuhvaćene su i one na kontinentu.

Ravnatelj jedne od najvećih škola u Hrvatskoj, koprivničke Osnovne škole Braća Radić Krešo Grgac kaže da će se prilagoditi novonastaloj situaciji, no pitanje na koje zasad nemaju odgovor je kada će nadoknaditi tih tjedan dana nastave.

Snimio Marko Posavec.

– To smo čuli iz medija. Učenike je ta vijest sigurno razveselila jer će duže uživati u ljetnim praznicima, ali nas zanima kada će nastavna godina završiti. Hoćemo li te dane nadoknaditi u lipnju ili će biti uskraćeni koji od praznika, mi zasad nemamo službenih informacija od ministarstva. Znamo svi kakvo je ljetno vrijeme i što nam donosi lipanj pa nećemo biti presretni ako će tad produžiti nastavnu godinu. O tome odlučuje ministarstvo, ne mi. Da se ranije donijela ta odluka, mogli su se i bolje rasporediti i godišnji odmori zaposlenika – smatra Grgac.

Postavlja se pitanje i što je s upisima u srednje škole te kad će biti mature.

–  Vjerojatno će i ti datumi biti pomaknuti. Da smo ovo znali, drugačije bi organizirali godišnje odmore zaposlenika. Sva rješenja smo izdali, svi naši zaposlenici su od jučer na godišnjim odmorima i vraćaju se 20. kolovoza u školu – dodaje Grgac.

Da je 9. rujna odmah trebao biti planiran kao početak školske godine smatra i ravnatelj Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Darko Sočev.

Darko Sočev / Snimio Valentino Štefanek.

– Dovoljno je radnih dana za to i praktički sva prosvjetna javnost je ukazivala na probleme vezane za raniji početak nastavne godine. I nama na kontinentu je problem s većinom neklimatiziranim učionicama. Zato smatram ovu odluku jedino ispravnom. Mnogi ravnatelji su već složili kalendar obveza, i nenastavnih dana prema prvotnom početku, ali ćemo se svi posložiti, nije problem – poručio je.

Dok je vijest o dužim ljetnim praznicima sigurno najviše razveselila djecu, roditelji su podijeljenih mišljenja. Mnogima to sad predstavlja problem jer su godišnje odmore već isplanirali.

Slušaj uživo
zatvori