Petak, 26. srpnja 2024.

NOVI PRAVILNIK Dr. Vodjerek-Matica: Upozorenjem da određeni lijek smanjuje pacijentovu sposobnost vožnje, on može voziti, ali na vlastitu odgovornost

Početkom svibnja ove godine na snagu je stupio novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji je među pacijentima izazvao strah i nejasnoću, a liječnicima opće, odnosno obiteljske medicine, uz pomutnju u odnosu s pacijentima i dodatan posao.

Liječnici opće prakse tako su dužni upozoriti svoje pacijente da korištenje određenog lijeka može ugroziti, odnosno narušiti njihovu sposobnost upravljanja motornim vozilima.

Tim povodom kontaktirali smo pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Ninu Ivanuša koji je prokomentirao novi pravilnik, ali i cijelu proceduru koju liječnik mora napraviti.

– Pravilnik definira tko, kako i pod kojim zdravstvenim uvjetima može steći pravo na dozvolu za upravljanje motornim vozilima. Oni koju već posjeduju vozačku dozvolu neće ostati bez nje odlukom liječnika opće, odnosno obiteljske medicine, već za to postoji određena procedura. Nažalost, u današnje vrijeme pacijenti miješaju upućivanje na izvanredni liječnički pregled pri liječniku medicine rada zbog trajnije narušenog zdravstvenog stanja i osobno upozorenje liječnika pacijentu zbog uzimanja terapije koja može utjecati na psihomotorne sposobnosti upravljanja vozilima, a koje izriče liječnik opće medicine te unosi podatak samo u osobni zdravstveni karton, priča naš sugovornik.

Ravnatelj za kvalitetu zdravstvene zaštite Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Nino Ivanuša / GPIP

U slučaju kada dolazi do trajne promjene u zdravstvenom stanju, primjerice zbog bolesti, nesreće ili invaliditeta, Ivanuša kaže kako je liječnik obiteljske medicine dužan obavijestiti nadležnu policijsku postaju.

– Ona izdaje nalog za izvanredni liječnički pregled medicine rada. Tek tim pregledom se utvrđuje sposobnost ili nesposobnost za upravljanje vozilom ili strojem te se pismeno o tome obavještava liječnika obiteljske medicine i nadležnu policijsku postaju i pacijenta, pojašnjava.

Dio koji najviše zanima pacijente jest onaj oko upravljanja motornim vozilima u kontekstu korištenja terapije koja može utjecati na njihove psihomotorne sposobnosti prilikom vožnje.

– Prema pravilniku liječnik obiteljske medicine dužan je svakog pacijenta, prilikom kontakta u ordinaciji, bilo osobni ili telefonski, usmeno upozoriti da se tijekom korištenja navedenih lijekova suzdrži upravljanja motornim vozilima. Također, liječnik obiteljske medicine će individualno sa svakim pacijentom procijeniti je li navedena terapija dugotrajno potrebna ili se radi o akutnom stanju i kratkom korištenju lijekova, objašnjava.

Individualni pristup svakom pacijentu

Procedura koja se provodi jedinstvena je za svakog pacijenta jer nisu svi pacijenti isti, kao ni njihovo zdravstveno stanje. Također, nema vremenskog roka jer sve ovisi o kontaktu ili dolasku pacijenta u ordinaciju, navodi Ivanuša.

– Prvi korak je svakako njihov liječnik koji će ih u razgovoru upozoriti o promjenama i negativnom utjecaju lijekova koje pravilnik spominje. S druge strane, uloga policije je da po zaprimljenoj obavijesti liječnika o promjeni zdravstvenog stanja uputi pacijenta na izvanredni liječnički pregled sposobnosti upravljanja motornim vozilima. Tek temeljem toga nalaza i pregleda stječu se eventualno uvjeti za ograničenja u vožnji koja se službeno bilježe u policijskoj dokumentaciji, govori.

Liječnik obiteljske medicine u svom radu dužan je poštivati zakon, propise i pravilnike o radu struke, a ako ne provodi propisane postupke, krši i snosi posljedice zbog neizvršavanja radnih obaveza.

Spomenimo i kako neodazivanje na policijski nalog potencijalno nosi sankcije.

– Poanta pravilnika nije oduzimanje vozačkih dozvola ili nekome zabranjivati vožnju, već upravo suprotno – da osobe koje voze budu psihofizički zdrave i sposobne za to. Uzimanje lijekova koje se najčešće spominje nije jedini i isključivi uvjet za zabranu upravljanja vozilom. Svaki pacijent je jedinstven i obiteljski liječnik u suradnji s pacijentom procjenjuje u kojoj mjeri i na koji način navedena terapija može utjecati na sposobnost upravljanja vozilom, zaključuje pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite Nino Ivanuša.

Pomutnja u odnosu liječnik – pacijent

Liječnica obiteljske medicine dr. Zdenka Vodjerek-Matica istaknula je da je novi pravilnik stvorio veliku pomutnju između njih i pacijenata te da su pacijenti silno zabrinuti jer se boje da ne ostanu bez svojih vozačkih dozvola.

– Jedan dio naših obaveza, ali i svih onih specijalista koji pregledavaju i liječe vozače ostao je isti kao i ranije – ako primijetimo da je pacijentovo zdravstveno stanje narušeno toliko da nije sposoban upravljati motornim vozilima, bilo trajno ili privremeno, obavezni smo o tome obavijestiti pacijenta i upisati to u njegovu medicinsku dokumentaciju. Do sada je bila obaveza i nas, ali i ostalih liječnika, da ako pacijent ima promjenu zdravstvenog stanja za koju smatramo da mijenja njegovu sposobnost za sigurno upravljanje motornim vozilom na period od šest mjeseci ili trajno, uputiti ga na pregled na medicinu rada. To se odnosi na zdravstvena stanja odnosno bolesti koje dugo traju ili bolesti koje imaju trajne posljedice – objasnila je dr. Vodjerek-Matica.

Liječnica obiteljske medicine dr. Zdenka Vodjerek-Matica / GPIP

Ono što je novost su takozvana upozorenja koja izdaju liječnici opće medicine i specijalisti.

– Usmeno upozorenje ide i na bolesti i stanja koja su privremena i za koja očekujemo da će se kroz šest mjeseci riješiti, ali i na upotrebu djelotvornih supstanci koje mogu utjecati na sigurnu sposobnost upravljanja vozilom.

Kod stanja i bolesti naš je narod malo nekritičan prema svojoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom pa su novim pravilnikom pobrojana primjerice stanja kao što je operacija oka, zatvoreno jedno oko, i jaka bolna stanja koja mogu smanjiti koncentraciju prilikom vožnje. Nama se događa da pacijent dođe na injekciju s teškim išijasom i doveze se autom – istaknula je naša sugovornica.

Vožnja na vlastitu odgovornost, slično kao i kod alkohola

Kada je riječ o lijekovima, dr. Vodjerek-Matica napominje kako oni u svojim programima već imaju evidentirane supstance koje su pobrojane u pravilniku i čim taj određeni lijek prepišu pacijentu, automatski im se javlja oznaka da je riječ o lijeku koji ima značajno djelovanje na sposobnost vožnje.

– Tada smo dužni upozoriti pacijenta da pod djelovanjem tog lijeka njegova sposobnost upravljanja motornim vozilom može biti smanjena i da mu ne savjetujemo vožnju pod djelovanjem tog lijeka. To se tada evidentira u njegovu medicinsku dokumentaciju, kao i razdoblje u kojem će se to odvijati, a to može biti najduže šest mjeseci. Dakle, pacijent zapravo može upravljati vozilom, ali na vlastitu odgovornost. Slična je situacija kao i s alkoholom – svi znaju da kad popiju ne trebaju voziti, ali opet neki sjednu za volan i voze – pojasnila je.

Istaknula je kako to upozorenje koje se nalazi u njihovoj medicinskoj dokumentaciji nitko ne vidi te da na policiju direktno idu samo prijave za izvanredni liječnički pregled na medicini rada i to ako je stanje trajno ili ako se očekuje da će trajati duže od šest mjeseci.
Kao najveći problem kod lijekova, istaknula je prepisivanje antipsihotika, jačih anelgetika, anelgetika opioida i hipnotika.

Laboratorij testira vozače samo na alkohol i drogu

– Vrlo često se sad događa da pacijenti više neki lijek ne žele uzeti ili ga zamijene nekim drugim i to kako ne bi dobili upozorenje jer ih to značajno brine. Nisam sigurna kakve posljedice to sve skupa može imati ako primjerice pacijent koji je dobio upozorenje sudjeluje u prometnoj nezgodi. Provjerila sam u našem laboratoriju i oni automatski testiraju sudionike prometnih nesreća na alkohol. Pitala sam testiraju li oni i na ove druge lijekove, odnosno koji opseg toksikologije imaju. Njihov odgovor je bio da se redovito testira na alkohol, opojna sredstva i psihoaktivne tvari, ali za ovo drugo zasad te mogućnosti testiranja nema, a kako će to izgledati u budućnosti, ne možemo znati – kazala je dr. Vodjerek-Matica.

Neki pacijenti veća su opasnost na cesti ako ne uzmu lijek

Osvrnula se i na pacijente koji se liječe kod specijalista psihijatara.

– Ako pacijent uz određeni lijek dobro funkcionira, radno i u životu općenito, a ne troši neke visoke doze lijeka, on je vjerojatno veća opasnost na cesti ako ne uzme taj lijek pa je nervozan. Ili primjerice ako pacijent koji ima problem sa spavanjem i koristi određenu terapiju koju mu je prepisao psihijatar, ne uzme lijek za spavanje, bit će nenaspavan, umoran i razdražljiv prilikom vožnje. Ali, zakon je zakon i mi ga se moramo pridržavati, a samim time moramo izvršavati i tu novopropisanu obavezu – zaključila je liječnica.

Tekst pripremile Tea Gašparić i Adela Zember Antolić.


Dr. Vodjerek-Matica: Upozorenja nam oduzimaju puno vremena u našem svakodnevnom radu

Novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače liječnicima opće, odnosno obiteljske medicine, ali i liječnicima specijalistima donio je dodatne obaveze.

– Ova usmena upozorenja oduzimaju nam puno vremena zato što mi ne smijemo prepisati ni jedan od lijekova koji mogu utjecati na sigurno upravljanje motornim vozilima bez da kontaktiramo pacijenta, objasnimo mu o čemu se radi kako bi mogao odlučiti želi li tu terapiju i dalje ili ne. Problem je i što se kontinuirana kronična terapija u kojoj se često nalazi normabel, misar, diazepam ili sredstva za spavanje, naručuje putem automatske sekretarice i onda ljudi ostavljaju poruke pa zovu nekoliko puta pa pitaju zašto ne mogu dobiti terapiju. Ipak, većina ih zna za pravilnik pa čekaju da ih kontaktiramo – kazala je liječnica obiteljske medicine dr. Zdenka Vodjerek-Matica. (aza)

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori