Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

OPREZ! Ne ostavljate djecu u užarenim autima, Markić: U ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara

Početkom tjedna pisali smo kako nam je ljeto u punom zamahu i da će nam u srijeda i četvrtak, na snazi biti narančasto upozorenje odnosno velika opasnost od vrućine.

Nažalost, ne tako dobre vijesti dolaze nam iz Dalmacije. Naime, zabilježena su dva nova slučajeva ostavljanja djeteta u autu.

Na intervenciju su odmah prema pozivu izašli vatrogasci, a slučaj je na kraju imamo sretan završetak, piše Dalmacija danas.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Također, posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina / Ilustracija

Podsjetimo, prije tri godine isti slučaj zabilježen je u Koprivnici kada su vatrogasci morali razbiti staklo na bočnim vratima Mercedesa kako bi spasili 10-mjesečnu bebu iz automobila.

U povodu toga kontaktirali smo Vatrogasnu zajednicu grada Koprivnice, točnije izvjestiteljicu Vatrogasne zajednice grada Koprivnice Sonju Markić.

– Na području djelovanja Vatrogasne zajednice grada Koprivnice u zadnjih nekoliko godina nije bilo intervencija povezanih sa spašavanjem osoba i djece niti životinja iz automobila zbog visokih temperatura. Ipak, dobro je podsjetiti da treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti. U slučaju da osoba ostane zaključana u automobilu, potrebno je odmah potražiti pomoć – istaknula je.

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, kao i svake godine, upozorava:
• zbog slabije mogućnosti termoregulacije dječjeg organizma (prilagodba na visoke temperature okoliša) tijelo djeteta zagrijava se znatno brže (tri do pet puta) od tijela odrasle osobe
• visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja njihove tjelesne temperature i do toplinskog udara i ako se ne reagira na vrijeme, dolazi do zatajivanja organa. Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do oštećenja mozga i bubrega
• ako je temperatura okoline oko 28 °C, temperatura u autu vrlo brzo može dosegnuti i do 54 °C!
• simptomi koji se javljaju zbog toplinskog udara su: ubrzani puls, topla i suha koža, nemir, zbunjenost, glavobolja, pojava vrtoglavice, smušenost/pospanost, gubitak svijesti.

 

 

 

 

 

Slušaj uživo
zatvori