Subota, 5. listopada 2024.

IZVANREDAN PROJEKT Učenici Karlo i Edi izradili ‘Teslin transformator’: Odlučili smo napraviti nešto što još nije toliko viđeno u Europi, odnosno u Hrvatskoj

Maturanti Obrtničke škole Koprivnica napravili su još jedan izvanredan projekt.

Riječ je o završnom radu pod nazivom “Teslin transformator”, a napravili su ga učenici smjera tehničar za računalstvo Edi Čižmak i Karlo Ban pod vodstvom mentora Miroslava Potroška.

>> GENIJALNA IDEJA Učenici Alan i Vinko napravili električni karting: Najponosniji smo bili kad smo napravili prvi probni krug na stazi

Iz škole poručuju da je ovaj impresivni rad bio predstavljen i tijekom Dana otvorenih vrata Obrtničke škole Koprivnica gdje je privukao veliku pažnju posjetitelja i demonstrirao visoku razinu stručnosti i kreativnosti njihovih učenika.

– Završni rad sastoji se od dva rezonantna kruga što pomaže efikasnosti i izlaznoj snazi – rekao je Karlo za školske internetske stranice.

Edi je pojasnio da je Teslina zavojnica uređaj koji radi na visokim frekvencijama, a zahvaljujući svojem elektroničkom sklopovlju omogućava reproduciranje zvuka u obliku visokonaponskog proboja ili iskre u zraku.

Karlo je nastavio kako ga je na ovakav projekt zapravo nagnala želja da nauči nove vještine i rad Teslinog transformatora, a Edi je spomenuo kako se bavi elektrotehnikom i elektronikom od malih nogu, a Tesline zavojnice postale su mu predmet proučavanja u petom razredu osnovne škole pa je odlučio napraviti nešto što još nije toliko viđeno u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

– Glavni ciljevi su bili naučiti rad s visokom strujom te učenje principa rada Teslinog transformatora. Željeli smo upotrijebiti sve četiri godine znanja kako bismo maksimalno provjerili svoje sposobnosti, a opet tijekom izrade naučili smo nešto novo – objasnili su dečki.

Kazali su kako su tijekom izrade rada naišli na mnoge probleme.

– Prvo smo imali problem s naručivanjem komponenata kojih nema u Europi te smo imali problem s pronalaskom podataka koji bi nam pomagali u radu. Naravno, imali smo i neuspjele pokušaje no na kraju je uspješno radio – rekao je Karlo i istaknuo kako je stekao mnoge vještine i znanja radom na ovom završnom projektu.

Naučio je tako princip rada elektromagnetizma, visokonaponskih pojava i bežičnog prijenosa energije, ali i vještine kao lemljenje i simulacija strujnog kruga u program za simulaciju.

– Tijekom izrade završnog rada naučio sam puno toga o elektroničkom sklopovlju, ali ponajviše o elektroenergetici i prijenosu energije u elektromagnetskom polju – dodao je Edi.

Obojica su bili najsretniji kad je sve prvi put proradilo.

Edi je za kraj ispričao i najsmješniji trenutak u izradi završnog rada.

– Najsmješniji dio tijekom izrade bio je kada je došlo do eksplozije elektroničkih komponenata zbog previsoke struje pri čemu su ostali učenici bili prisutni u razredu pa je došlo do efekta da se prvo svi uplaše i onda nasmiju. Naravno, “aha” ili “ups” trenuci su koje svaki elektroničar ili inženjer doživi – zaključio je Edi.

Osvrnuli su se Edi i Karlo i na najkreativniji način na koji su objasnili svoj završni rad nekome tko nema pojma o čemu se radi.

– Toranj koji radi munje – Karlovo je objašnjenje.

Edi je pak rekao “Moj završni rad ti je kao generator munja, samo muzičkih.”

Snimio Tomislav Matijašić.
Snimio Tomislav Matijašić.
Snimio Tomislav Matijašić.
Izvor: Obrtnička škola Koprivnica
Izvor: Obrtnička škola Koprivnica
Slušaj uživo
zatvori