Subota, 5. listopada 2024.

‘NOVE SLIKE’ ZVONIMIRA HARAMIJE HANSA Špoljar: Ovo je slikarstvo oslobađanja, hod prema nečemu što plaši, ali je nužno pa tada nastaju ovakva uzbudljiva djela

Samostalna izložba koprivničkog umjetnika Zvonimira Haramije Hansa pod nazivom ‘Nove slike’ otvorena je u AK galeriji.

Riječ je o novom ciklusu slika ovog aktivnog umjetnika koji je svojevrsni odmak od njegovih starijih radova koji su se oslanjali na metode pop art kolažiranja, citatnosti, reklama 50-ih i 60-ih godina, kič natpisa, postera, naslovnica, svijeta filma, uglavnom, na metode preslagivanja i usložnjavanja sveprisutnih fragmenata kolektivne memorije i pop kulture.

– Nove slike nastale su tako da svakodnevno, gotovo opsesivno crta skice u bilježnici, njih prenosi na platno birajući boje koje inače rijetko koristi i koje su možda čak tradicionalno i nespojive, a počinje ga interesirati i potez, tekstura, redukcija i bjelina platna. Motive i oblike, koji nisu univerzalno prepoznatljivi, crpi iz podsvjesnog i automatizma bilježenja misli i osjećaja, rekla je Tanja Špoljar, kustosica AK galerije.

Dodala je da ovdje nema kolažiranja različitih motiva, iz skica prelazi u čisto slikarsko doživljavanje plohe, odmiče se od referentnosti, oslobađa se prepoznatljivosti motiva iz kolektivne memorije i ulazi u organsko, podsvjesno, asocijativno nizanje oblika, automatizam u bilježenju misli ili možda bolje rečeno osjećaja.

Nove slike nastale su iz opsesivnog crtanja skica / Snimila Petra Travinić

– Prije je kadrirao platna filmski ili stripovski, a sada je kompozicija pomaknuta, on ju namjerno destabilizira. Počinje napuštati horror vacui prostore slike, kao da više nema straha od praznine platna i jednostavnosti forme, sve počinje reducirati: ovo je putovanje od potpune ispunjenosti platna do traženja praznine, jedna vrsta istraživanja, procesa, rekla bih redukcije, što je uvijek dobra ideja.

Hod u nepoznato

Čvrste oblike sada rastače, koristi forme i simbole čiste emocije i subjektivnog iskustva, forme koje ne možemo ni sa čime povezati, no osjećamo ih, kao kad se pokušavamo sjetiti nečeg iz djetinjstva, a sjećamo se samo oblika, objasnila je Špoljar.

Napomenula je kako je Haramijin slikarski imaginarij uplovio u oslobađajuću priču vlastite mitologije i podsvijesti, ali kroz redukciju izraza. Boja je nositelj energije, emotivnog i stvaralačkog potencijala, a oblici vizualni izrazi podsvjesnog.

Motive i oblike, koji nisu univerzalno prepoznatljivi, crpi iz podsvjesnog / Snimila Petra Travinić

– Ovo je slikarstvo oslobađanja, hod u nepoznato, prema nekom svom slobodnijem izrazu, nečem što nas plaši, ali je nužno. A, putem se onda izrode ovakve uzbudljive slike. Jedna nova forma neobuzdane fantazije, ponovno otvaranje i zauzimanje prostora, zaključila je Špoljar.

Spomenimo da se izložba može razgledati do 12. srpnja od utorka do petka od 18 do 20 sati.

 

 

Slušaj uživo
zatvori