Srijeda, 17. srpnja 2024.

VREMEPLOV Na današnji dan prije 26 godina odigrana je legendarna utakmica Vatrenih

Amerikanci 4. srpnja slave Dan nezavisnosti, a Hrvati ovaj datum nikad neće zaboraviti zbog jednog od najvećih sportskih uspjeha u svojoj povijesti. Na današnji dan prije 26 godina odigrana je legendarna utakmica Vatrenih.

Na stadionu Gerland u Lyonu Hrvati su razbili Nijemce s 3:0 i preko prvaka Europe stigli do polufinala s Francuzima. Miroslav Blažević i njegovi Vatreni su ovom legendarnom pobjedom nad moćnim Elfom skrenuli pažnju svjetske javnosti i najavili pohod na brončanu medalju.U 40. minuti susreta Christian Wörns je dobio izravni crveni karton nakon što je na sredini terena divljački startao na Davora Šukera. Na isteku sudačke nadoknade prvog dijela Robert Jarni povukao je loptu i krasno opalio s 20 metara i doveo Hrvatsku u vodstvo. U drugom dijelu Ćirini izabranici su nizali napad za napadom. Na 2:0 povisio je Goran Vlaović u 80. minuti, a konačni rezultat postavio je Šuker.

Ako je ‘prema relevantnim istraživanjima’, kako su tada govorili državni mediji, prije Mundijala u Francuskoj za našu zemlju znalo pet, a nakon SP-a 10 ili koliko već posto svjetske populacije, onda su zasluge Jarnija, Vlaovića i Šukera za barem pola tog stopostotnog povećanja prepoznatljivosti zemlje koja nosi čudne dresove s kockicama i koja je u Francuskoj prvi put nastupala na SP-u.

 

zatvori