Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Počinje sanacija odlagališta otpada na lokaciji Šarije, Sitek: Vraćamo okoliš u prijašnje stanje

U prostorijama Općine Podravske Sesvete potpisan je ugovor o sanaciji odlagališta otpada na lokaciji Šarije.

Načelnik Mladen Sitek ugovor o izvođenju radova potpisao je s predstavnicima tvrtke Michieli-Tomić iz Pučišća, a sve će se odvijati prema Planu uklanjanja otpada odbačenog u okoliš koje je izradila tvrtka Maxicon.

Zahvat uključuje pripremne radove, iskop, oporabu i/ili zbrinjavanje otpada, zemljane radove te mjere sprečavanja daljnjeg odlaganja otpada.

– Cilj je sprječavanje nastanka daljnje štete i onečišćenja okoliša te smanjivanje, odnosno uklanjanje štete nastale u okolišu uz povrat vizure u prijašnje stanje. Na područjima na kojima je duže vrijeme odbačen otpad dolazi do onečišćenja tla, onečišćenja podzemnih i površinskih voda, onečišćenja zraka kroz mogućnost pojave požara i razvoja neugodnih mirisa, raznošenje materijala utjecajem vjetra ili erozije – rečeno je na skupu.

Ukupna površina rasprostiranja otpada iznosi oko 2,65 hektara, dok dio zapadne depresije u sklopu koje je odložena većina otpada, ima površinu od oko 0,82 hektara.

Ukupna vrijednost sanacije je 110.000 eura, od čega će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost platiti 60 posto opravdanih troškova.

Slušaj uživo
zatvori